Erişilebilirlik

Berlin Festivalinde Türk Filmleri


Bu yılki Altın Ayı yarışında Türk filmi yok ancak festivalin yan bölümlerinde iki genç yönetmenin imzasını taşıyan "Nefesim Kesilene Kadar" ve "Kar Korsanları" adlı filmler büyük ilgi topluyor

65'inci Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale’de finiş gözüktü. Yan bölümleriyle birlikte toplam 441 filmin gösterildiği festivalde yarışmalı bölümde 19 film, Altın ve Gümüş Ayı ödülleri için mücadele veriyor.

Bu yılki Altın Ayı yarışında Türk filmi yok. Ama Türk Sineması'ndan üç ilginç ve ilgi gören eser festival programında yer aldı. Bunlardan biri İstanbul’da bir tekstil atölyesinde ortacılık yapan Serap'ın hikayesini işleyen ‘Nefesim Kesilene Kadar’.

Emine Emel Balcı imzalı film Forum bölümünde en iyi 18 ilk film kategorisinde yarışıyor. Serap'ı, genç oyuncu Esme Madra'nın canlandırdığı filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Rıza Akın, Sema Keçik, Gizem Denizci ve Uğur Uzunel yer alıyor.

Filmde Serap’ın en büyük hayali TIR söfürü olarak çalışan babası ile birlikte parasal nedenlerden birlikte yaşamak zorunda oldukları ablası ve eniştesinin evinden ayrılarak ayrı bir eve çıkmak. Bunun için aldığı maaşı biriktirmeye çalışan Serap, babasının yaşama olan küskünlüğü nedeni ile sonunda kendi hayatını kurma kararı veriyor.

Çekimleri tümüyle İstanbul'da ve uluslararası bir ekiple gerçekleştirilen film Türk toplumunun alt kesimlerinden dokunaklı bir baba-kız ilişkisini ve kendi kaderini belirlemeye çalışan bir gençlik portresini sundu Berlinale seyircisine. İlk uzun metrajlı kurgu filmi ile festivale çağrılan yönetmen Emine Emel Balcı, Türkiye’nin temel sorunlarından birinin aile için iletişimsizliğin ataerkil değerlerin tabulaştırılması ile bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin önde gelen sinema eleştirmenlerinden Atilla Dorsay da Nefesim Kesilene Kadar’ın, yeni Türk sinemasını Berlinale’de iyi temsil eden bir film olduğunu savunuyor.

Nefesim Kesilene Kadar’ın ‘En İyi İlk Film Ödülü’nün sahibi olup olmadığını, 14 Şubat Cumartesi akşamı öğrenebilecek sinemaseverler.

Berlinale’nin çocuk ve gençlik filmleri bölümünde gösterilen ‘Kar Korsanları’ da festival de çok beğenilen yapıtlar arasında. Yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu’nun ilk uzun metrajlı filmi, 12 Eylül dönemi sonrasında Kars’ta yaşayan 3 çocuğun evlerini ısıtabilmek uğruna verdikleri mücadeleyi anlatıyor, ama aynı zamanda askeri cunta ile birlikte toplumun yaşadığı sıkıntıları da ele alıyor.

Kars’ın benzersiz atmosferini, şiirsel bir görsellikle izleyiciye aktarmayı başaran filmde Serhat, İbo ve Gürbüz adlı çocuk rollerini paylaşan Taha Özdemir, Yakup Kurtal ve Ömer Uluç çok başarılı bir performansla seyirciler tarafından çok beğenildi. İzlemeye kesinlikle değer bir film ‘Kar Korsanları’. Film Türkiye'de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterilecek, ayrıca Kars'ta da bir gala düzenlenecek. Ancak tabii Faruk Hacıhafızoğlu'nun ilk umudu yapımın Berlinale'den gençlik filmlerine verilen Kristal Ayı Ödülü ile dönmesi.

Bu arada festival yönetiminden yapılan açıklamaya göre bu yıl Berlin Film Festivali’ne Türkiye’den 93 film başvurmuş. Bu rakam geçen yıl 66 idi. Festival yetkilileri, Semih Kaplanoğlu’nun 2010 yılında Bal adlı filmiyle Altın Ayı’yı kazanması sonrasında Türk sinemacıları arasında Berlinale’ye olan ilgilin her geçen yıl arttığını belirtiyorlar.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG