Erişilebilirlik

Berlin Duvarı’nın Bir Bölümünün Yıkılmasına Tepki


Berlin Duvarı’nın Bir Bölümünün Yıkılmasına Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Bir grup Berlinli, Soğuk Savaş’ın bir parçası olan ve iki Almanya’nın birleşmesinden sonra tarihi bir önem kazanan Berlin Duvarı’nın yıkılıp yerine büyük bir site yapılmasını önlemek için mahkemeye gidiyor

Berlin’de göstericiler Berlin Duvarı’ndan geride kalan en uzun bölümlerden birinin yıkılmasını engellemek için çalışıyor. Ancak Amerika’nın Sesi Berlin muhabiri Michael Scaturro’nun haberine göre bu hiç de kolay bir mücadele olmayacak.

Berlin Duvarı bir zamanlar Soğuk Savaş’ın en çarpıcı sembollerinden biriydi. Duvar komünist Doğu Almanya tarafından 1961 yılında, vatandaşlarının Batı Berlin’e kaçmasını engellemek için yapılmıştı. Bir zamanlar başkenti bölen duvardan geriye çok az bir bölüm kaldı.

“Doğu Yakası Galerisi” bir istisna. 1,5 kilometrelik bu bölümde birçok ülkeden duvar sanatçılarının eserleri bulunuyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde inşaat işçileri duvarın 22 metrelik bir bölümünü yıkmaya başladı. Bu, duvarın yerine lüks bir apartman yapma projesinin ilk adımıydı.
Bu gelişme başkentte çalkantıya neden oldu ve yıkımı protesto eden 200 göstericiden 3’ü tutuklandı.

Duvarda resmi olan sanatçılardan Kani Alvi, tarihi önemi nedeniyle duvarın yıkılmaması gerektiğini düşünüyor: “Bu, duvarın geriye kalan en uzun parçası. Bunu da kaldırırsak gelen nesillere duvarın insanları nasıl böldüğünü ve ne kadar kapsamlı olduğunu anlatamayız. Bu bizim vermeye devam etmemiz gereken bir mesaj. Duvar olmadan gelecek nesillere bunu anlatamayız.”

Berlin Belediye Başkanı yorum yapmaktan kaçındı. Ancak projeyi yürüten Living Bauhaus Şirketi Sözcüsü Volker Thoms Amerika’nın Sesi’ne şirketin duvarı arsanın başka bir yerinde tekrar yapmayı planladığını söyledi. Sözcü ayrıca bazı çevrelerin ve yerel gazetelerin belirttiği gibi buranın yıllardır kullanılmayan değerli bir arsa olduğunu da ekledi.

Duvar teknik olarak koruma altında tarihi bir alan. Ancak geçen hafta kent belediyesi duvarın kısmen kaldırılmasına karar verdi. Bu, aralarında New Yorklu öğrenciler bulunan turistler için de bir sürpriz oldu.

“Biz planlarlardan bugün haberdar olduk. Biraz şaşırdığımı itiraf etmeliyim.”

“Şok geçirdim. Bunun çok korkunç bir karar olduğunu düşünüyoruz. Duvar, tarihi bir anıt. Modern bir site inşası için duvarın yerinin değiştirilmesi ya da yıkılması dehşet verici.”

Berlin halkı da aynı görüşte.

“Korkunç bir karar. Bu kadar tarihi bir yerde bunu yapıyorlar. Kentin karakterini değiştiriyorlar. Bence burası halk için park yapılmalı. Burası sadece burada yaşayacak kadar parası olan zenginlere bırakılmamalı.”
Göstericiler, Soğuk Savaş’ın bir parçası olan duvarı korumak için mücadelelerini mahkemede sürdüreceklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG