Erişilebilirlik

Berlin'de TTIP Protestosu


Berlin’de onbinlerce gösterici, Amerika ve Avrupa Birliği arasında planlanan ve serbest ticaretin önünü açmayı hedefleyen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTİP) Anlaşmasını protesto etti.

Küreselleşme karşıtı hareketlerin çağrısıyla yapılan ve polisin verdiği sayıya göre en az 50 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, ABD ile yürütülen görüşmelerin derhal durdurulmasını isteyen göstericiler, ayrıca AB ile Kanada arasında imzalanan CETA anlaşmasının da iptal edilmesini talep ettiler.

TTİP’nin yürürlüğe girmesi durumunda ABD’deki çalışma kurallarının ve çevreye verilen zararın olduğu gibi Avrupa’ya taşınacağını öne süren konuşmacılar, eğitim, sağlık, iş alanından demokratik haklara kadar tüm kazanımların tehdit altında olduğunu iddia etti.

Anlaşmanın sadece küresel alanda faaliyet gösteren büyük şirketlere yarayacağını savunan göstericiler, TTİP’in hayata geçmesi halinde Almanya’da ve diğer AB ülkelerinde genetiği değiştirilmiş organizmaları içeren besin maddelerinin satılacağı ve birçok tarım işletmesinin kapanacağı şeklinde görüş belirtti.

ABD ve AB arasında 2013 yazından bu yana gizli şekilde yürütülen TTİP müzakerelerin içeriği konusunda tarafların açıklama yapmaması ve kamuoyunu bilgilendirmemesi tartışmalara ve eleştirilere neden oluyor.

Yorumcular Atlantik’in her iki yakası arasında gümrüklerin kaldırılması, mal, hizmet ve sermaye dolaşımın serbest olacağı anlaşmanın ayrıntılarının gizli tutulmasının Almanya kamuoyunda büyük güvensizlik yarattığını belirterek, artan tepkileri bu tutuma bağlıyorlar.

TTİP’in ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve anlaşmaların uyumlu hale getirilmesi kisvesi altında, çevrenin korunması ve sosyal alanda bazı standartları kaldıracağını savunan Berlin Eyalet Parlamentosu Sol Parti milletvekili Hakan Taş, dünyadaki ticaret dengelerini değiştirebilecek anlaşmanın kamuoyuna güven vermediğini belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00
Linki indirmek için

Anlaşmadan yana olan çevreler TTİP’in uzun vadede AB’yi yüzde 0,5, ABD’yi ise 0,4 oranında büyüteceğini, ABD'de gayri safi yurtiçi hasılasının kişi başına yüzde 14 artacağını, Avrupa Birliği’nin Gayri Safi Yurtiçi hasılasında 120 milyar dolarlık artış olacağını vurguluyorlar.

Başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere AB liderleri, TTİP müzakerelerinin tamamlanması için hedef olarak 2015 sonunu belirlemişti.

Merkel bundan kısa bir süre önce konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Almanya'nın ABD ile imzalanacak serbest ticaret anlaşmasından çok büyük bir ekonomik fayda sağlayacağını söylemişti. Ancak yetkililer, anlaşmanın yılın sonuna yetişmesinin artık gerçekçi bir hedef olmaktan çıktığını açıkça dile getiriyor.

Müzakerelerde yaşanan sıkıntılara paralel gelecek yıl ABD’de Başkanlık seçiminin yapılacak olması gecikmeye neden olarak gösteriliyor.

Müzakerelerin sonuçlanmasının ardından TTİP'in yürürlüğe girebilmesi için, ABD Kongresi ve 28 AB ülkesinin ulusal parlamentolarının yanı sıra AP'nin de onayı gerekecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG