Erişilebilirlik

Almanya'da Türkler Vize Almanın Zorlaşmasından Şikayetçi


Almanya'da Türkler Vize Almanın Zorlaşmasından Şikayetçi
Almanya'da Türkler Vize Almanın Zorlaşmasından Şikayetçi

Almanya’nın aldığı yeni bir karar uzun bir süredir tartışılan, AB ülkelerine Türk vatandaşlarının vizesiz giriş konusunu daha da zorlaştıracak nitelikte. Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberine göre, Türkler'e vizesiz seyahat ve vize koşullarının yumuşatılması Türkiye ile AB ülkeleri, özellikle de Türkiye-Almanya arasındaki görüşmelerde yıllardır gündemin ön sıralarında yer alan bir konu.



Son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen Ekim ayındaki Berlin ziyaretinde Türk vatandaşlarına Avrupa’da serbest dolaşım hakkı tanınmasını ve Almanya’nın diğer Avrupa Birliği üyelerine de örnek olacak şekilde bu konuda olumlu bir yaklaşım izlemesini istemişti. Konu daha sonra Aralık ayında, Alman Parlamentosu’nda da gündeme geldi, Yeşiller Partisi'nin hazırladığı ve Türkler'in vizesiz seyahat etmesini öngören yasa tasarısı, parlamentoda görüşüldükten sonra ilgili komisyonlara havale edildi.

Siyasi çevrelerden gelen mesajlar bazı meslek gruplarına, öğrencilere ve akrabalarını ziyaret etmek isteyenlere vizenin kısa bir sürede kaldırılabileceği yönünde çalışmalar olduğunu ima ederken, Federal Danıştay’ın aldığı son karar bu konuda umutlananları hayal kırıklığına uğrattı. Buna göre, Alman Başkonsoloslukları, Almanya’daki akraba ve aile bireylerine gelmek isteyenlerin vize talebini, vizeyi istismar ederek sürekli kalmayı planladıkları şüphesi üzerine reddebilecek.

Almanya’da yaşayan 12 ve 9 yaşlarında iki çocuğunu ziyaret etmek amacıyla Almanya’nın Rabat Başkonsolosluğu’na vize başvurusunda bulunan Faslı bir kadının vize talebinin geri çevrilmesinden sonra açılan davayı ele alan Federal Danıştay, kararın doğru olduğuna ve uygulanabileceğine karar verdi. Almanya Türk Toplumu, Almanya’nın dış temsilciliklerinden vize almayı zorlaştıran uygulamanın Türkiye’den Almanya’ya akraba ziyaretlerini daha da güçleştireceğini açıklarken, Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Mehmet Kılıç, kararın AB’nin kendi yasalarını çiğnediğini ve o yüzden Avrupa Komisyonu’nun konuya el atması ve Türkiye’nin de tavır koyması gerektiğini savunuyor.

Bu arada Berlin’deki yapılan bir değerlendirmede, vizeyi kolaylaştırmak yerine zorlaştırma kararının, iltica başvurularındaki artışla da bağlantılı olabileceği belirtildi. Federal Göç ve Mülteci Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre geçen yıl Almanya'ya 40 bin kişi iltica başvurusunda bulundu. Bu rakam bir önceki yıla oranla yüzde 50 daha fazla.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG