Erişilebilirlik

Merkel ve Sarkozy Görüş Ayrılıklarını Gidermeye Çalıştı


Merkel Sarkozy buluşması Kanada'da yapılacak G-8 ve G-20 zirvelerine hazırlık amacını taşıyor

Avrupa Birliği’nin motoru olarak gösterilen Almanya ve Fransa arasındaki ilişkiler son zamanlarda yüksek dereceli gerilimli bir dönemden geçti. Merkel ve Sarkozy’nin 2008 sonrasında başlayan finans krizine karşı alınan önlemler konusunda anlaşamadığı dikkati çekerken, Berlin’deki siyasal gözlemciler Yunanistan krizinin, Fransa-Almanya arasındaki ekseni tümüyle bozduğunu öne sürüyorlar. Geçen Pazartesi için planlanan ikili zirvenin Merkel tarafından son anda iptal edilmesi bu durumun en son örneği olarak yorumlandı. Bu açıdan Almanya ve Fransa liderleri dün akşamki Berlin buluşmalarında, her fırsatta uyum içinde olduklarını ve ana meselelere ortak bakış açısıyla yaklaştıklarını vurgulamaları iki ülke arasındaki ilişkilerin tahmin edildiği gibi kötüşleşmediğini göstermeyi amaçlıyordu. Merkel, zirve sonrasında yaptığı açıklamada, Almanya ve Fransa arasında, küresel mali krize karşı alınması gereken önlemler konusunda görüş birliği olduğunu ve AB’nin büyüme stratejisi ve Euro’nun yeniden değer kazanması için atılacak adımlar konusunda da hemfikir olduklarını söyledi. Sarkozy’de Avrupa’nın içinde bulunduğu borç krizini aşabilmesi için Fransa ve Almanya’nın birlikte hareket etmekten başka çaresi olmadığını söyledi. Her iki lider, Avrupa Komisyonu’nun hisse senetleri ve devlet tahvillerinin açığa satışlarındaki şeffaflığı artırması çağrısını tekrarladı. Merkel ve Sarkozy Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya geçen hafta gönderdikleri ortak mektupta AB piyasalarında acil reforma gidilmesini istemişti.

İki liderin dün akşamki ahenk gösterilerine rağmen, aralarındaki görüş ayrılıklarının henüz bitmediğini savunan gözlemciler, Sarkozy’nın bütçe açıkları konusunda yumuşak kurallardan yana tavır almasını ve Euro’nun yeniden güven tesis etmesi için AB içindeki dayanışmaya vurgu yapmasını Merkel’e yönelik satır arası eleştiriler olarak yorumluyorlar. Almanya Türk Toplumu Ekomomi Sözcüsü Bahattin Kaya da, Almanya’nın geçmişten farklı olarak, kendi ulusal çıkarlarını ön plana çıkarmaya başlamasıyla iki ülke ilişkilerin yara aldığı görüşünde.

Bu arada toplantıda Sarkozy’nin AB içinde bir “ekonomi hükümeti” kurulması yönündeki teklifinin de gündeme geldiği ve Merkel’in bu konunun 27 AB ülkesinin katılımıyla en üst düzeyde ele alınması gerektiğini söylediği açıklandı. Sarkozy, “ekonomi hükümeti”nin 15 Euro Bölgesi ülkesinin katılmıyla kurulmasını önermişti. İki lidere yakın çevreler, bu konunun 26 Haziran’da Kanada'nın Toronto kentinde gerçekleşecek G-20 Zirvesi’nde de gündeme geleceğinden yola çıkıyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG