Erişilebilirlik

Bergmann: “Amerika’nın Güvenliği İçin Tarihi Bir Anlaşma”


Bergmann: “Amerika’nın Güvenliği İçin Tarihi Bir Anlaşma”
Bergmann: “Amerika’nın Güvenliği İçin Tarihi Bir Anlaşma”

Nükleer güvenlik uzmanı Max Bergmann’a göre, yeni START anlaşması Obama Yönetimi için önemli bir başarı. Washington’daki düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi uzmanı Bergmann, anlaşmanın Amerika’yla Rusya arasında da yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söylüyor. Bergmann, Hülya Polat’ın sorularını yanıtladı.

Amerikan İlerleme Merkezi nükleer güvenlik uzmanı Max Bergmann, Amerika’nın güvenliğini büyük ölçüde arttıracağını söylediği ve “tarihi bir başarı” olarak nitelediği yeni START anlaşmasına neden ihtiyaç olduğu konusunda şunları söyledi:

“Bu anlaşma bizi Soğuk Savaş’ın stratejik yaklaşımlarından uzaklaştıracak ve nükleer savaş riskini azaltacak olan, aynı zamanda Başkan Obama’nın nükleer silahsız bir dünya vizyonunu ilerletmek yönünde atılmış önemli bir adım.Yeni START anlaşması 1982’de Başkan Reagan, 1991’de Başkan George H.W. Bush tarafından imzalanan ilk anlaşmaları güçlendirip modernleştiriyor. “Güven ve Denetle” kavramını sağlamlaştırıyor. Amerika ve Rusya artık düşman değiller. Ancak Soğuk Savaş’ın sona ermesinden buyana 20 yıl geçmesine rağmen Rusya’nın elinde hala 20 bin nükleer silah var ve bu dünyadaki nükleer silahların yüzde 95’ini oluşturuyor. Bu anlaşma yanlışlıkla bir nükleer savaş çıkma riskini ve nükleer silahların yönelttiği tehdidi ve nükleer silahların teröristlerin eline düşmesi ihtimalini azaltıyor.”



Max Bergmann’a göre, yeni START anlaşması sayesinde;

1) Denetleme mekanizması modernize edilecek ve eski sistemde sayılmayan nükleer savaş başlıkları da sayılacak,

2) Nükleer savaş başlıklarının sayısı Eisenhower ve Kennedy döneminden buyana görülmemiş oranlarda azaltılacak, 1,500’e inecek,

3) Nükleer silahların yayılmasını önleme nükleer terörizmle mücadele çalışmaları ve bu konuda yapılan işbirliği önemli ölçüde artacak,

4) Amerika’yla Rusya arasındaki nükleer ilişkiler düzelecek ve ilerde daha kapsamlı yeni anlaşmalar yapılması için zemin hazırlanacak.

XS
SM
MD
LG