Erişilebilirlik

Berberoğlu MİT TIR'ları Davasında Yargılandı


Kamuoyunda MİT TIR’ları Davası olarak bilinen davada bugün CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Can Dündar’ın bu yılın Mart ayında yayınlanan ”Tutuklandık” isimli kitabında Adana ve Hatay'da 2014 yılı Ocak ayında silah taşındığı gerekçesiyle durdurulan ve MİT'e ait olduğu öne sürülen TIR'la ilgili görüntüleri bir hard disk içinde CHP’li solcu bir milletvekilinden aldığını yazınca kamuoyunda bu ismin Enis Berberoğlu olduğu iddia edilmişti.

"Siyasal veya askeri casusluk" ile "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 20 yıldan 30 yıla kadar hapis istemi ile yargılanan Berberoğlu’nun beraat talebi reddedildi.

Berberoğlu: Savcılığın niyeti CHP’li milletvekili avcılığı

Duruşma sonrası Amerika’nın Sesi’ne konuşan Enis Berberoğlu, bu davanın CHP’li milletvekili avının ilk ayağı olduğunu söyledi.

O dönem CHP’nin İletişim ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduğunu ve her gün onlarca gazeteci ile görüştüğünü söyleyen CHP İstanbul milletvekili, “Diyorlar ki ‘Can Dündar’ın kitabında bir solcu milletvekilinden aldım yazıyor. Biz de HTS kayıtlarına baktık orada sizinle konuştuğu görülüyor.’ Ben de ‘yalan’ dedim. Kitap çıkmadan aylar önce savcılık, Akşam gazetesine bir haber yazdırıyor diyor ki ‘Can Dündar’la Erdem Gül’ü desteklemeye Adliye’ye gelen milletvekillerinden biri Can Dündar’a bu belgeleri verdi’ ve beş CHP’li sayıyor. Birinci isim benim ismim. Elde kanıta benzer bir şey yokken bu işi CHP’li milletvekili avına çıkaran savcılığın niyeti belli. İkincisi teknik arıza var; ben o tarihte milletvekili değilim. Bahsedilen devlet sırrı denen şey işportaya düşmüş. Hükümete yakın gazetelerde bile savcıların görüntü çektiği haberleri var,” dedi.

Berberoğlu’na FETÖ’cü diyen Soner Yalçın davada “tanık” olarak dinlenecek

Duruşmada Berberoğlu’na gazeteci Soner Yalçın’ın 1 Eylül 2016’da Sözcü gazetesinde kendisiyle ilgili “Cemaat lobisinin gücüyle Hürriyet'e genel yayın yönetmeni oldun! 17-25 Aralık 2013 Cemaat operasyonundan sonra, Hürriyet, Cemaatle arasına mesafe koyunca 10 Ağustos 2014'te gazeteden kovuldun! CHP'nin Tutuklu Gazeteciler Raporu'nda sertçe eleştirilen sen, CHP genel başkan yardımcılığına getirildin! Herkes önseçime girerken sen kontenjandan milletvekili yapıldın! Tüm bu koltuklara oturmak için darbeci Cemaatçilerle nasıl işbirliği yaptın, açıklamalısın?” sözleri de soruldu.

Yalçın tarafından Gülen cemaatinin Hürriyet gazetesindeki imamı olmakla itham edilen Berberoğlu, mahkemeden Soner Yalçın’ın dinlenmesini talep etti.

“Sorguda Soner Yalçın’ın benim hakkımda neden FETÖ’cü dediği soruldu. Benim bu konuda kendimi savunmama fırsat verdikleri için teşekkür ettim. Ertuğrul Özkök ve Yalçın Küçük’ün benim FETÖ’cü olmadığımı söyleyen yazılarını kanıt olarak gösterdim. Ben Soner Yalçın’ın tanık olmasını talep ettim. Savcı da aynı talepte bulununca mahkeme onu tanık yazdı.”

İstanbul Adliyesi’nde çok sayıda CHP’li milletvekili vardı

Duruşmaya eşi Oya Berberoğlu’yla gelen Enis Berberoğlu’nu CHP’li milletvekilleri de yalnız bırakmadı.

30’a yakın milletvekilinin yer aldığı grup içerisinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile birlikte CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Muharrem İnce, Gürsel Tekin, İlhan Kesici, Utku Çakırözer, Selina Doğan, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, Erdoğan Toprak, Atilla Sertel, Tuncay Özkan ve Aykut Erdoğdu ilk göze çarpan isimlerdi.

Engin Altay: Türkiye’de tam gün faşizm var

İstanbul Adliyesi önünde duruşma öncesi açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, FETÖ ile ilişkisi olanın CHP değil Adalet ve Kalkınma Partisi olduğunu söyledi.

CHP’nin demokrasiden, adaletten, anayasadan kaynaklı hakları kullanmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini belirten Altay, “Yargıya güveniyoruz demek istiyoruz. Ama üzülerek söylüyorum talimatla iş yapan yargıya güven kalmadı. Bugün yargılanması gereken birileri varsa, terör örgütü FETÖ'ye başından beri yardım ve yataklık edenlerdir. Başından beri adliyesinden sanayisine, devletin her türlü mekanizmasından medyasına kadar, parlamentosuna kadar AKP tarafından yerleştirilen FETÖ terör örgütünün asıl failleri AKP içindeki suç ortaklarıdır. Maalesef Türkiye'de şöyle bir tablo var: Sabah jüristokrasi var. Öğlen teokrasi var. Akşam otokrasi var. Tam gün faşizm var. Faşizme karşı direneceğiz, bütün milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bugün bunun için buradayız,” dedi.

Kesici: “Öğrencilik yıllarımdan bu yana ilk kez mahkemeye geliyorum”

Davada gizlilik kararı olduğu için milletvekilleri duruşma salonuna sokulmayınca milletvekilleri adliye koridorlarında bekleyişlerini sürdürdü.

Bu sırada milletvekillerinden Tanal, eski DPT Müsteşarı olan CHP’li İlhan Kesici’ye duruşma salonuna giden koridoru kesen bariyerleri göstererek daha önce böyle bir durumla karşılaşıp-karşılaşmadığını sordu.

Kesici bu soruya “Öğrencilik yıllarımdan beri ilk kez mahkemeye geliyorum. Ama bizim millet kahverengi kıyafetiyle bekçi görünce bile çekinir” diye yanıtı verdi.

Dava, 11 Ocak 2017’ye ertelendi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG