Erişilebilirlik

Belediye Meclisi’nde Azınlıkta Olan İmamoğlu İstanbul’u Yönetebilir mi?


31 Mart Seçimlerinden iki buçuk hafta sonra mazbatasını alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün ilk kez başkanlık sıfatıyla Saraçhane’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gitti.

Bazı belediye yöneticileriyle kısa süreli toplantılar yapan İmamoğlu daha sonra belediye çalışanlarını ziyaret etti. Mutfakta aşçılarla yaptığı konuşmada öğle yemeği için çalışanlara “musakka”, kendisi için de “antrikot” hazırlandığını öğrenince “Olmaz, yanlış. Birine musakka, birine antrikot olmaz. Bir dahakine aynısı olacak” demesi sosyal medyada “İmamoğlu’nun ilk icraati yemekleri eşitlemek” olarak yorumladı.

CHP ve İyi Parti Büyükşehir Belediye Meclisi’nde azınlıkta kaldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, büyükşehir belediye meclisinin ilk toplantısını Pazartesi günü yapacağını da açıkladı. Kamuoyunun merak ettiği iki konudan biri belediye meclisindeki dağılımın İmamoğlu’nun yönetim kabiliyetini nasıl etkileyeceği.

CHP, İstanbul’daki 39 ilçeden 14’ünü kazanırken 24 ilçeyi AKP’yi bir ilçeyi de MHP yönetecek. İlçelerde üstünlük sağlayan Cumhur İttifakı 312 üyeli belediye meclisinde de ağırlığa sahip. AKP’nin 176, MHP’nin 4 belediye meclisi üyesi varken 4 İyi Partili 128’si CHP’li olmak üzere Millet İttifakı’nın ise 132 üyesi bulunuyor.

Sözen: “AKP ve MHP, İmamoğlu’na zorluk çıkaramaz”

1989-1994 yılları arasında SHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Nurettin Sözen, İmamoğlu’nun belediye meclisindeki dezavantajının İstanbul’u yönetmesine engel olmayacağı görüşünde.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Sözen, “AKP ve MHP İmamoğlu’na hiçbir zorluk çıkarmaz. Benim katılmadığım 1994 seçimlerinde seçilen Recep Tayyip Erdoğan da azınlıktaydı. Ama ne yaptı? Transferler yaptı. Kendisinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’yı Anavatan Partisi’nden kendi partisine kattı. Başka transferler de yaptı. İkincisi, çok başarılı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı yıllardır mecliste azınlıkla çalışıyor. Yasalarda belediye başkanı ve meclisin yetkilerini ayrılmıştır. İta amiri başkanın kararı ve emriyle gerçekleşir. Sadece bütçede meclis önemlidir. Buralarda da tartışma yaşanır ama aşılır. Çünkü bütçe gerekçesiz reddedilemez” dedi.

Nurettin Sözen, İgdaş, Kiptaş, İzton gibi kendi alanlarında Türkiye’nin en büyüklerinden olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerine atama yapmakta da bir sorun yaşamayacağını söyledi.

Olağanüstü itiraz nasıl sonuç verebilir?

Tüm Türkiye’nin merak ettiği ikinci ve daha önemli konu ise İstanbul seçimlerinin yenilenip yenilenmeyeceği.

AKP, Salı günü İstanbul’daki seçimin iptal edilip yenisinin yapılması için üç valiz belge ile 44 sayfalık dilekçeyle Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itiraz başvurusunda bulundu.

İtiraz dilekçesinde sonuç tutanaklarında ciddi maddi hatalar ve usulsüzlükler saptandığı, geçersiz oy pusulalarının bazılarının kayıp olduğu, oy kullanan seçmen sayısı ile tutanaklara işlenen oy sayılarında eşitliğin sağlanamadığı ifade edildi.

Turgut Kazan: “Yasal olarak olağanüstü itirazın reddedilmesi gerekiyor”

Basına yansıyan dilekçeyi incelediğini ancak valizlerde ne tarz belgeler olduğunu bilemediğini söyleyen eski İstanbul Barosu başkanı Turgut Kazan, ancak kısıtlı seçmenlerle ilgili itirazların o da kısıtlı seçmen sayısının aradaki 13 bin 800 farktan fazla olması halinde dikkate alınması gerektiği görüşünde.

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan “Bu başvurunun yasal olarak reddedilmesi gerekiyor. Sadece, kısıtlı olmasına rağmen oy kullanmış seçmenler itirazına bakılabilir. Eğer isim isim verilmesi gereken kısıtlı seçmen toplamı, aradaki oy farkını sıfırlıyorsa, ancak o zaman iptal kararı verilebilir. Ancak zaten bu kapsamda 2700 seçmen olduğu söyleniyor. Bu da sonucu değiştirmeyeceğinden bakılmamalı. Kaldı ki diğer soyut itirazlar incelenmemeli incelenemez. Bir sürü tutanak koymuşlar. Böyle bir itiraz yöntemi yok. Bugüne kadar olmamış. Ama öyle bir ortam yaratıldı ki YSK bu itiraza bakacak. Ama unutmayın 2014’te Ankara’da böyle bir durum vardı ve YSK o itirazı reddetti” dedi.

“YSK kararını bir iki güne de açıklayabilir, zamana da yayabilir”

CHP cephesine göre, Yüksek Seçim Kurulu en geç bir hafta içinde olağanüstü itiraza bağlayacak. İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan ise bir zaman telafi etmenin mümkün olmadığı kanısında.

Eski İstanbul Barosu başkanı, “Teorik olarak şu kadar gün sürecek denemez. Çünkü önce o bavullarda ne olduğuna bakmak ve o belgeleri incelemek gerekir. Normal şartlarda bir iki günde bitirilebilir ve aslında bitirilmesi de gerekir ama elbette zamana da yayılabilir. Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun bir an önce sonucu açıklaması gerekir” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG