Erişilebilirlik

Belediyeler: ‘Özyönetim Devleti Reddetmek Değil’


Diyarbakır’da toplanarak özyönetim modelini tartışan Kürt siyasetçiler ve DBPli belediye başkanları ortak bir deklarasyon yayınlayarak, hükümetin özyönetime saygı göstermesini istedi. Özyönetimin devleti reddetmediği vurgulanan açıklamada özyönetim ilan edilen yerlere baskı yapılmaması istendi.

"Hep birlikte özyönetime" sloganıyla Diyarbakır’da düzenlenen toplantıda özyönetim tartışmaya açıldı. İki gün boyunca süren toplantıda hukuk, siyaset, ekonomi, idare gibi 9 başlık üzerinden yapılan tartışmalardan sonra ortak bir deklarasyon yayınlandı.

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk tarafından okunan deklarasyonda, özyönetimin Türkiye demokrasisini ileriye taşıyacak bir ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Ahmet Türk, Kürt meselesi yüzde 90'ı yerel yönetimler sorunu olduğunu vurgulayarak, "Bu sorun çözülmediği sürece hepimiz bedellerini ağır ödüyoruz. Dünyada da bunun benzerleri uygulanmış ve önemli sonuçlar alınmıştır. En canlı örneği de yanı başımızdaki Rojava'dır. Kürt meselesinden ayrı olarak yerel yönetim bu ülke için acil bir ihtiyaçtır. Son dönemlerde Kürtlere karşı sert tutumunun tüm Türkiye'ye yayılması kaygı vericidir."

Türk, özyönetimin demokratik bir hak olduğunu ifade ederek,1921 Anayasası'ndan bu güne kadar birçok düzenlemede yer alan özyönetimin Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı'yla da uluslararası hukuk tarafından da güvence altına alındığını söyledi. Türk, özyönetimin hükümeti ve ülkeyi kaostan çıkaracağını savunarak, talebin meşru olduğunu ifade etti. Türk, hükümeti özyönetim talebine saygı duymaya çağırarak, ”Özyönetim devleti reddetmiyor. Özyönetim talebini meşru ve demokratik bir talep olarak görüyoruz. Bu meşru ve demokratik talebe karşı özel güvenlik bölgeleri, sokağa çıkma yasağı ilan etmekle yaşam hakkını ihlal etmek, gözaltı ve tutuklamalar ağır bir insan hakları ihlalidir. Bu uygulamalara bir an önce son verip, tutuklanan arkadaşlarımızın serbest bırakmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Belediyeler: ‘Özyönetim Devleti Reddetmek Değil’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:14:01 0:00

Türk ayrıca, hükümete ülkeyi kaostan çıkarmaya, Türkiye’de yaşayan bütün halkların, inanların ve düşüncelerin yer bulacağı yeni bir anayasa yapmaya, yerellerdeki anti demokratik uygulamalara son vermeye, Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı'na konulan çekinceleri kaldırmaya ve Abdullah Öcalan’nın çözüm sürecinde özgür bir şekilde muhatap alınması çağrısı yaptı.

Toplantıya katılanlar daha sonra, bir süre önce sokağa çıkma yasağı uygulanan ve çatışmaların yaşandığı Sur İlçesine kadar yürüyüş yaptı.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG