Erişilebilirlik

Belçika’da Terör Tehdidi İptal Getirdi


Paris saldırıları sonrası diken üstünde olan Brüksel'de olası bir terör saldırısına karşı üst düzeyde güvenlik önlemleri uygulanıyor.
Paris saldırıları sonrası diken üstünde olan Brüksel'de olası bir terör saldırısına karşı üst düzeyde güvenlik önlemleri uygulanıyor.

Terör tehdidi altındaki Belçika'da, yeni yıl kutlamalarının ana unsurlarında biri olan ve başkent Brüksel’de on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen havai fişek gösterileri iptal edildi

Paris saldırılarının ardından benzer nitelikli olası bir saldırının yaşanmasını engellemek amacıyla bir yandan güvenlik operasyonlarını sürdüren Belçika diğer yandan da güvenlik önlemlerini artırıyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’de terör eylemi düzenlemelerinden şüphelenilen iki kişinin hafta başında, Paris saldırılarıyla bağlantısı bulunduğu sanılan bir kişinin de çarşamba günü gözaltına alınmasının ardından yılbaşı kutlamaları da güvenlik kaygılarına takıldı.

Tehdit düzeyini değerlendirmekle yükümlü OCAM’ın toplantısından çıkan tavsiye doğrultusunda Brüksel Belediye Başkanı Yvan Mayeur, geleneksel niteliğe sahip ve şehrin merkezinde on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen havai fişek gösterilerini iptal etme kararı aldı. Kararı risk analizi doğrultusunda aldıklarını belirten Mayeur, gösetriye gelecek herkesi kontrol etmelerinin mümkün olmadığını kaydederek, “Herhangi bir risk almamak daha iyi” dedi.

Belçika Başbakanı Charles Michel de Mayeur’ün aldığı kararın zor bir karar olduğunu vurgulayarak, “Soruşturmaların sürdüğü, güvenlik birimlerimize her saat bilgi geldiği bu belirsiz durumda bu karar bana doğru gözüküyor” dedi.

OCAM’ın yaptığı son değerlendirmede terör tehdidini yükseltme kararı çıkmadı. Terör tehdit seviyesi en yüksek seviyenin bir altı olan 3 düzeyinde tutuldu. Bu seviye terör tehdidinin ciddi olduğuna ancak ivedi bir niteliğe sahip olmadığına işaret ediyor.

Geçen yıl Brüksel'in merkezindeki kutlamalara yüz bin kişi katılmıştı.

Brüksel’de alınan karar Paris’te alınan kararla paralellik içeriyor. Terör saldırısı endişesi nedeniyle diken üstünde olan Londra, Roma ve Madrid gibi Avrupa başkentlerinde henüz iptal kararı alınmadıysa da güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG