Erişilebilirlik

Belçika Polisi Hala 'Şapkalı Adamı' Arıyor


Belçika, geçen ay Brüksel Havaliman’ında düzenlenen bombalı intihar saldırılarına karıştığına inanılan üçüncü kişi için yeni bir arama emri çıkarttı.

Belçikalı savcılar, ‘şapkalı adam’ olarak da bilinen bu üçüncü kişinin güvenlik kameralarınca çekilmiş yeni görüntülerini ve fotoğraflarını yayınladı. Söz konusu kişi, saldırıdan sonra Brüksel Havalimanı’nı yürüyerek terk ederken ve kent merkezine ilerlerken görülüyor. Ayrıca bu kişinin, daha önceki fotoğraflarda görülen beyaz ceketi de üzerinden attığı gözleniyor.

Önceki fotoğraflarda bu ‘şapkalı adam’, saldırıdan hemen önce bavul arabası iten diğer iki intihar eylemcisi Necim Laşravi ve İbrahim el Bakravi’yle havaalanında yürürken görülüyordu.

Saldırganlardan biri Avrupa Parlamentosu’nda çalışmış

Öte yandan Brüksel saldırılarına karışanlardan birinin 2009 ve 2010 yıllarında yaz aylarında Avrupa Parlamentosu’nda çalıştığı ortaya çıktı. Parlamento sözcüsü Jaume Duch saldırganın adını vermedi ve o tarihlerde sabıkası olmadığını belirtti.

Guillot açıklamasında, “Bir yaz tatili öğrencisi olarak 2009 ve 2010’da birer ay temizlik görevinde bulundu, kontratı gereği olarak temizlik firması sabıkası olmadığına dair kanıt sundu” dedi.

NBC televizyonu, Belçikalı yetkilinin adını vermeyi reddettiği bu kişinin Necim Laşravi olduğunu iddia ediyor. Laşravi, geçen ay Brüksel Havaalanı’ndaki intihar bombacılarından biriydi. Yetkililer ayrıca Kasım ayındaki Paris saldırısında bombaları Laşravi’nin yaptığını düşünüyor.

Bu arada Belçika Başbakanı Charles Michel ülkesinin aşırı şiddeti ele almada hatalar yaptığını söyledi.

Michel, terörle mücadele konusunda dünyada ve Avrupa’da başarılar ile başarısızlıklar olduğunu söyledi. Michel, ayrıca Belçika’nın terörle savaşta zayıf halka olduğunu reddetti.

22 Mart’ta Brüksel’de havaalanına ve metroya düzenlenen saldırılarda 32 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu arada geçen yıl Fransa’daki saldırıların en önemli şüphelisi Salah Abdeslam Fransa’ya iade edilmeden önce birkaç hafta daha Belçika’da kalacak.

Açıklama Abdeslam’ın avukatından geldi.

Abdeslam 4 ay polisten kaçtıktan sonra 18 Mart’ta Belçika’da yakalanmıştı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da Abdeslam’ı özel eğitilmiş küresel terörist olarak niteledi.

Açıklamada Abdeslam için IŞİD’in elamanı ifadesi kullanılıyor.

Belçika doğumlu Abdeslam Paris’te 13 Kasım’da 130 kişinin yaşamını yitirdiği saldırılara yardım etmekle suçlanıyor. İntihar saldırganları için oda kiralamak ve patlayıcılar satın almakla suçlanıyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, görgü tanıklarının Abdeslam’ı silahlı kişileri arabada taşıyan şahıs olarak tanımladığını belirtti.

Yetkililer, Abdeslam’ın DNA’sını hem terkedilmiş intihar kemerinde hem de Brüksel’de bir evde patlayıcılarda bulmuştu.

Belçika Polisi Hala 'Şapkalı Adamı' Arıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG