Erişilebilirlik

Belarus’ta Gergin Cumhurbaşkanlığı Seçimi 


1994 yılından beri iktidarını koruyan Lukashenko’nun seçimlerdeki sürpriz rakibi eski İngilizce öğretmeni Svetlana Tikhanovskaya.
1994 yılından beri iktidarını koruyan Lukashenko’nun seçimlerdeki sürpriz rakibi eski İngilizce öğretmeni Svetlana Tikhanovskaya.

Belarus’ta düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 65 yaşındaki Belarus lideri Alexander Lukashenko, üst üste altıncı dönem başkanlık koltuğuna oturmaya kesin gözüyle bakıyor.

Devlet tarafından açıklanan sandık başı anketleri, Lukashenko’nun seçimi yüzde 79,7 oy oranıyla kazanacağını ortaya koyuyor. Bu anketlere göre Lukashenko’nun rakibi Svetlana Tikhanovskaya’nın oy oranı yalnızca yüzde 6,8.

Ancak Corona virüsüyle mücadele yöntemleri ve insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirilen Lukashenko’nun ülkede yeni bir protesto dalgasıyla karşılaşabileceği sanılıyor.

Polis, başkent Minsk'in de aralarında olduğu çeşitli kentlerde Pazar günü seçimleri protesto eden göstericilere müdahale etti. Başkent Minsk’teki bir gösteride en az 10 kişi gözaltına alındı. Yerel basında başka kentlerde de gözaltılar olduğu belirtildi.

1994 yılından beri iktidarını koruyan Lukashenko’nun seçimlerdeki sürpriz rakibi eski İngilizce öğretmeni Svetlana Tikhanovskaya, hükümet karşıtı blog yazarı olan eşinin hapse girmesinin ardından seçim yarışına katılmıştı.

Tikhanovskaya’nın seçim mitingleri, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin yıkılması döneminden beri görülen en büyük kalabalıkları bir araya topladı.

Svetlana Tikhanovskaya
Svetlana Tikhanovskaya

İnsan hakları grupları seçimlerden önce Tikhanovskaya'nın seçim kampanyasından ve bağımsız seçim gözlemcilerinden oluşan 1.300’den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Lukashenko ise oyunu kullanmasının ardından yaptığı açıklamada muhaliflerine baskı uyguladığı iddialarını ‘‘yalan haber’’ olarak değerlendirdi, ‘‘onlar baskı yapmaya bile değmez’’ diye konuştu.

Yabancı gözlemciler, Belarus’ta yaklaşık 25 yıldır adil ve özgür seçimler yapılmadığını belirtiyor.

Başkent Minsk’te seçimin ardından yaşanabilecek gösterileri önlemek için bazı meydanlar kapatıldı ve polis başkent civarında sokağa çıktı.

Ülkede Sovyet türü ekonomik model uygulamaya çalışan Lukashenko, son yıllarda halkın düşük yaşam standartları ve Corona virüsüne karşı tutumu nedeniyle eleştirilerin hedefinde.

Lukashenko, Corona virüsünü ‘‘psikoz’’ olarak değerlendirmiş ve tedavi olarak halka ‘‘votka için’’, ‘‘buz hokeyi oynayın’’ önerilerinde bulunmuştu.

9 milyon 500 bin nüfuslu Belarus’ta şu ana kadar resmi rakamlara göre 68 bin Corona virüsü vakası kayıtlara geçti, 580 kişiyse hayatını kaybetti. Ancak Lukashenko’nun muhalifleri, yetkilileri ölü sayısını az göstermek için rakamları çarpıtmakla suçluyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Belarus ve Rusya arasında da gerilim yaşanmıştı. Belarus, seçimler öncesinde karışıklık yaratmak için ülkeye 200’ün üzerinde savaşçının girdiği yönünde istihbarat aldıklarını açıklamıştı. Devlet televizyonu da Rus paralı askerleri olduğundan şüphelenilen 30’un üzerinde kişiden oluşan bir grubun başkent Minsk yakınlarında gözaltına alındığı görüntüler yayınlamıştı. Rusya ise grubun haksız yere gözaltına alındığını belirterek Minsk’ten olayla ilgili açıklama istemişti.

Rusya, iki ülke arasındaki bütünleşmenin hızına inancını yitirmesi nedeniyle Belarus’a ekonomik desteğini de son dönemde azaltmış durumda.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG