Erişilebilirlik

Bedelli Askerlik ve Pasaport Harçlarında İndirim


Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için yeni yıl sevindirici haberlerle başladı. Dövizli askerlikte şimdiye dek 6 bin Euro olan bedel 1000 Euro’ya indirilirken, dış temsilciliklerde alınan pasaport harçları da düşürüldü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı hükümetin üç aylık eylem planı içerisinde yer alan bedelli askerlik konusu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından tasarı olarak kabul edildi. Tasarıya göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl işçi ya da işveren olarak bulunan Türk vatandaşları, 6 bin Euro yerine 1000 Euro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak. Tasarının ilk halinde 6 bin Euro’luk bedelin 1000 Euro’ya indirilmesinin sadece çifte vatandaşlar için öngörülmesi tepkiye neden olmuş, hükümet de sunulan teklifin kapsamını genişletme kararı almıştı.

Değişiklikle ilk olarak 125 bin kişiyle sınırlı olan uygulamadan yararlanabilecek kişi sayısı 557 bine çıktı. Düzenlemeye göre kişiler çifte vatandaş olup-olmadıklarına bakılmaksızın, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle birlikte konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak ve 1000 Euro’yu defaten ödeyecek.

Yasal düzenlemenin gelecek hafta tamamlanması ve Meclis Genel Kurulu’na sevk edilmesinden sonra Cumhurbaşkanı’nın onayına sunularak Ocak ayı sonuna kadar yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Bu tarihe kadar dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar da 1000 Euro ödeyecek. Ancak daha önceden başvurarak, 6 bin Euro yatıranların fazladan yapılan ödemeleri ise iade edilmeyecek. Yurtdışında yaşayan özellikle genç erkeklerin bu kararla çok rahatlayacağını belirten Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, daha önceden yapılan ödemenin geri verilmeyecek olmasını ise haksızlık şeklinde tanımlıyor.

Öte yandan yurtdışındakileri sevindiren bir diğer haber ise dış temsilciliklerde alınan pasaport harçlarının düşürülmesi oldu. Maliye Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, başkonsolosluklar yeni yılla birlikte indirimli pasaport harcı uygulayacak. Yeni düzenlemeyle daha önce 72 Euro olan altı aylık pasaportun yeni harç miktarı 60,16 Euro’ya düşürüldü. 1 yıl süreli pasaport harcı 90 Euro’dan 66,17 Euro’ya, 2 senelik geçerli pasaportların harcı 125 Euro’dan 80,17 Euro’ya indirildi. Daha önce 164 Euro olan 3 yıl süreli pasaportlar için yeni harç miktarı ise 95,35 Euro olarak belirlendi. 3 yıldan fazla süreli olan pasaportlar için de 116,37 Euro harç alınmasına karar verildi.

Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz'la söyleşinin yer aldığı haberimizi aşağıdaki link'ten dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00
Linki indirmek için


STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG