Erişilebilirlik

Bebeklerde İshale Yol Açan Ölümcül Virüs


Rotavirüs tüm dünyada bebeklerde ishale yol açan bir virüs olarak biliniyor. Bu virüsün yolaçtığı ishal yüzünden yılda yarım milyondan fazla çocuk yaşamını yitiriyor. Bu ishale karşı kullanılan bir aşı bazı endişeler yüzünden birkaç yıl önce piyasadan çekildi, bir diğer aşı ise aynı gerekçelerle yeniden inceleniyor.

Dünyada hemen hemen her çocuk üç yaşına geldiğinde rotavirüsün yolaçtığı ishale yakalanmış oluyor. Bu ishal türü ölümle de sonuçlanabiliyor. Ölümlerin %85’i de Asya ve Afrika ülkelerinde görülüyor. Her yıl bu ishal türü yüzünden hastanelik olan çocukların sayısı da 2 milyonun üzerinde. Yaş ne kadar küçükse hastalık o kadar tehlikeli oluyor. Bu yüzden de birçok bebeğe ağızdan aşı veriliyor.

Bebeklere iki aylıkken aşı yapılıyor. Ancak rotovirüse karşı kullanılan bir aşı, birkaç yıl önce ölümle de sonuçlanabilen bağırsak tıkanmasına yol açtığı gerekçesiyle yasaklandı.

Ardından başka aşılar devreye girdi. Alternatif aşılardan RotaTeq hakkında yapılan kapsamlı bir araştırma, bu aşının da bağırsak düğümlenmesine yol açabileceğini ortaya koydu. Harvard Tıp Fakültesi uzmanı Irene Shui, konuyu inceliyor. Shui’ya göre rotovirüs aşısı hemen hemen her çocuğa verildiği için bu iddianın çok iyi incelenmesi gerekiyor.

Irene Shui ve diğer araştırmacılar, rotovirüs aşısı yapılan 800 bin çocuğu incelemeye aldı. Bunlardan 300 bini sadece bir kez aşı yapılan çocuklardı. Uzmanlar, bu çocuklarda bağırsak düğümlenmesi görülüp görülmediğini belirlemeye çalıştı. Shui, bu bulguya rağmen, rotovirüs aşılarının olası yan etkileriyle ilgili tüm iddiaların çok iyi araştırılması gerektiğini söylüyor.

Uzman, Dünya Sağlık Örgütü’nün hala rotovirüs aşısını tavsiye ettiğine dikkati çekiyor. Aşının olası yan etkileri hala ishalin yolaçtığı sonuçlara oranla daha az risk taşıyor. Hastalık Kontrol Merkezleri’ne göre Amerika’da rotovirüs aşıları bebek ve çocuklarda ölümcül ishali önlemede %98 etkili oluyor.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG