Erişilebilirlik

Bebek Ölümlerini Önlemek İçin Küresel Çaba Çağrısı


Bebek Ölümlerini Önlemek İçin Küresel Çaba Çağrısı
Bebek Ölümlerini Önlemek İçin Küresel Çaba Çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü ve Save The Children adlı insani yardım kuruluşunun ortak yaptığı yeni bir araştırma özellikle gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca çocuğun ölümünü engellemek için daha fazla küresel çaba harcanması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu arada yeni bir tıbbi cihaz bu konudaki umutları da artırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Save The Children kuruluşuna göre tüm dünyada 3 milyon 300 bin bebek doğduktan sonraki dört hafta içinde yaşamını yitiriyor.

Bebek ölümlerinin en sık görüldüğü beş ülke Hindistan, Nijerya, Pakistan, Çin ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti. Her dört bebek ölümünden biri Hindistan’da.

Araştırmanın yazarlarından Doktor Joy Lawn basit önlemlerin yeni doğan bebeklerin ölüm oranını düşürebileceğini söylüyor: “Doğumu steril bir ortamda yapmak, bebeği kurulamak, sıcak tutmak ve doğumdan hemen sonra beslemek gibi basit önlemler Hindistan’ın ücra köşelerinde yenidoğan ölümü oranını yarı yarıya düşürdü.”

Araştırmalar bu basit yöntemlerin yeni doğan bebek ölümlerini her yıl en az üçte iki oranında azaltabileceğini gösteriyor.

Bir başka etkense tıbbi eğitimden geçmiş personelin katkıları.

Doktor Joy Lawn, “Doğum sırasında doğru tıbbi gereçleri ve doğru ilaçları kullanacak sağlık görevlilerinin bulunması anne ve yeni doğan bebek ölümlerini yarı yarıya azaltmaya yardımcı olabilir,” diyor.

Basit tıp teknolojileri de büyük katkı sağlayabilir. Örneğin “infantAIR” adlı düşük maliyetli solumun aygıtı akut solunum yetmezliği olan bebeklerin hayatını kurtarabilir. Aygıtın tasarlanmasında Rice Üniversitesi biyomühendislik bölümünden Profesör Rebacca Richards-Kortum da görev almış: “Planımız ilk önce Malawi’deki büyük bir hastanede klinik deneyler yapmak ve aygıtın en iyi tıbbi desteği sağlayacak şekilde geliştirildiğinden emin olmak. Sonra da hemşire ve teknisyenlere eğitim vermek.”

Profesör Richards-Kortum ve ekibi, BM Uluslararası Kalkınma Dairesi, Bill ve Melinda Gates Vakfı ve diğer kuruluşların sponsorluğunda yapılan yarışmada ödül kazanan 19 katılımcıdan biri. Yarışma, kırsal bölgelerde hamile ve bebek sağlığına katkıda bulunacak yeni yöntemler geliştirilmesi için düzenleniyor.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Kalkınma Dairesi’nden Rajiv Şah, teknolojinin bebek ölümlerini engellemede önemli rol oynadığını söylüyor: “Solunum sorunu olan yeni doğmuş bebekler için düşük maliyetli resüsitasyon cihazları üretmek, sarılığı daha etkili şekilde tedavi etmek, kan kaybını takip etmek için cep telefonu bazlı elektronik sistemler kurmak, kırsal bölgelerde yaşayan ve hastaneye erişimi olmayanlara yeni ilaç ve teşhis yöntemleri sunmak çok önemli.”

Özellikle Güney Asya’da yeni doğan bebek ölümlerinin azaltılmasına ilişkin programların fark yaratmaya başladığına dair bulgular var.

Ancak Afrika ülkelerinde bu konuda gelişme sağlanmadığı gözleniyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Afrika’nın bebek ölümlerini önlemede Amerika ya da İngiltere’deki düzeyi yakalaması belki en az 150 yıl daha sürebilir.


XS
SM
MD
LG