Erişilebilirlik

BDP Süreçten Umutlu, Uzmanlar Temkinli


BDP Süreçten Umutlu, Uzmanlar Temkinli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00
PKK silahlı unsurlarını Türkiye’den çekme kararını açıkladı. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, çekilme tarihini 8 Mayıs olarak açıkladı. Karayılan çekilmeyi, Türkiye’de anayasal reform sürecinin başlaması ve koruculuğun kaldırılmasını izlemesini izledi. Murat Karayılan, PKK’nın silah bırakmasının da bu aşamalardan sonra tamamlanacağını söyledi.

Murat Karayılan PKK üyelerinin Irak’ın kuzeyine çekileceğini kaydederken, çekilme sürecinin bağımsız gözlemciler tarafından da izlenmesini istedi.

PKK’nın silahlı unsurlarını çekeceği yolundaki açıklama, hükümetin örgütün lideri Abdullah Öcalan’la başlattığı görüşmeleri izliyor. Barış ve Demokrasi Partisi yıllar önce başlatılan girişimlere oranla, bu son çözüm sürecinden daha umutlu. Uzmanlarsa temkinli bir iyimserlik sergiliyor. Amerika’nın Sesi süreçle ilgili olarak uzman ve yetkililerle konuştu.

Kamuoyunda “barış süreci”, resmi çevrelerce “çözüm süreci” diye adlandırılan PKK’yla görüşmeler, 30 yıldır devam eden çatışmaların sona erdirilmesinde bir çözüm yolu olarak görülüyor. Amerika’nın Sesi Azerice Bölümü’nün sorularını yanıtlayan Barış ve Demokrasi Partisi’nin Washington’daki temsilciliğinden Murat Yasa da sorunun çözümünü diyalogda görüyor.

Taraflar umutlu görünse de uzmanlar süreçten beklentilerini daha temkinli sergiliyor. Bir süre önce Washington’da Türkçe Bölümü’nün sorularını yanıtlayan Kadir Has Üniversitesi öğretim üyelerinden Akın Ünver de, siyasi açıdan bu süreç için yeterli hazırlık yapılmadığı görüşünde.

Kadir Has üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Akın Ünver, dış etkenlerin de Türkiye’yi barış sürecine ittiğini söylüyor:

Uzmanlar PKK’yla barış sürecinin ilerlemesinde en büyük etkenin tarafların karşılıklı atacağı güven arttırıcı adımlara dayandığı konusunda görüşbirliği içinde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG