Erişilebilirlik

80 Yıllık Aşı Şeker Hastalığı İçin Kullanılacak


80 Yıllık Aşı Şeker Hastağı İçin Kullanılacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
Linki indirmek için

Dünyanın en eski aşılarından biri olan BCG artık tamamen farklı bir alanda da işe yarıyor. BCG aşısı, 80 yıl önce vereme karşı geliştirilmişti. Bu aşı şimdilerde birinci tip diyabet hastalarının tedavisinde kullanılıyor

BCG aşısı yıllardır az gelişmiş ülkelerde, çocukları veremden korumak için kullanıldı.

Ancak Harvard Tıp Fakültesi’ndeki uzmanlar klinik bir deneyde aşının 1. Tip diyabet hastalarında insülinin yükselmesine neden olduğunu tespit etti.

Ekibin lideri Dr. Denise Faustman, aşıyla şeker hastası bir fareyi tedavi ettiklerini söyledi. Skype aracılığıyla konuşan Faustman, deneyin insanlarda da olumlu sonuç verdiğini açıkladı.

Dr. Denise Faustman, “Dört hafta arayla verilen çok az miktardaki iki doz aşının bile, kötü hücreleri öldürdüğünü ve şaşırtıcı biçimde pankreasın yeniden insülin üretmeye başladığını gördük.” diyor.

Birinci Tip diyabet, insülin üreten hücreleri yok ediyor. Bu yüzden de hastalar sürekli olarak kan şekerlerini ölçüyor ve gerektiğinde insülin enjekte ediyor.

Faustman BCG aşısının Ölü Tümör Faktörü olarak bilinen TNF hormonunu tetiklediğini söylüyor.

Dr. Denise Faustman: “Verem aşısı yapılanların vücudunun TNF hormonu ürettiği 20 yıldır biliniyordu. Bu da tam da bizim istediğimiz bir hormon. TNF ilaç değil, o yüzden, biz, aşıyı kullanarak TNF hormonunu tetikleyip, 1. Tip şeker hastalarını tedavi etmeyi umuyoruz.”

BCG aşısı verem mikrobunu belirlemede kullanılan cilt testlerinde pozitif sonuç veriyor.

Doktor Faustman, 1. Tip diyabetin tedavisinde bu aşının hangi dozda kullanılması gerektiği sorusuna hala yanıt aradıklarını, ancak bu yanıtı bulmanın uzun sürebileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG