Erişilebilirlik

Baydemir’den Hükümete Dış Politika Eleştirisi


Kayapınar İlçesi’ndeki Ekin Ceren Parkı’nda sürdürülen “vicdan ve adalet” eyleminin Diyarbakır ayağı sona erdi. Eylemin son gününde park çevresindeki güvenlik önlemleri arttırıldı. Parka açılan tüm sokak ve caddeler barikatlarla kapatıldı. Parka sivillerin girişine izin verilmedi. Milletvekillerin son gün dört sıra barikatın arkasında sürdürdükleri eylem HDP Sözcüsü Osman Baydemir’in basın toplantısıyla sona erdi.

Baydemir’den Hükümete Dış Politika Eleştirisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Baydemir konuşmasına, hükümete yakın medya organlarında çıkan ve halkın eyleme ilgi göstermediği yönündeki haberlere tepki göstererek başladı. CHP’nin adalet yürüyüşü için sağlanan imkanların kendilerine sağlanmadığına değinen Baydemir, “Parkın içinde bir bariyer, parkın dışında bir bariyer, yetmiyor, zırhlı araçlar, yetmiyor on bini aşkın kolluk görevlisi, o da yetmiyor dış illerden güvenlik görevlisi getiriyorsun. Niçin? Burada bir vicdan ve adalet nöbeti var. Burada vicdanlara adalete eşitliğe, özgürlüğe birlikte yaşama, onurlu bir barışa tecridin kaldırılmasına yönelik bir çağrı var. Neden korkuyorsunuz çünkü son iki yıldır kayyum uygulamalarıyla KHK’larla OHAL rejimiyle, meşru bir yönetim olmadığınızı siz çok daha iyi biliyorsunuz. Bunun açığa çıkmaması için ‘Halk sırtını döndü’ diyorsunuz. Haklı bir taleple ana muhalefet partisi Ankara’dan İstanbul’a bir yürüyüş başlattı. Onbinlerce kolluk, o yürüyüşün hem selameti için hem de mihmandarı olarak tahsis edildi. Orada da OHAL vardı. Niye orada mihmandarlık yapıyorsun ki yapman gereken budur, niye burada ceberutluk yapıyorsun. Niye burada halkla vekilinin en meşru, en insani en meşru değer olan vicdan ve adalet buluşmasına önlemeye çalışıyorsunuz?” dedi.

Baydemir Türkiye’nin ekonomik ambargo ile karşı karşıya olduğunu savunarak, “Ülkenin dış politikasını öyle bir hale getirdin ki -- IŞİD, El Kaide, El Nusra gibi insanlık düşmanı olma potansiyeline sahip kişilerle -- sırf Kürtler statü sahibi olmasın diye ve Ortadoğu’ya dair yeni Osmanlıcılık adına, hegamonik bir yapı kurma adına Türkiye’ye, Ankara’nın dış siyasetini üçüncü dünya savaşı çıkarma riskine, potansiyeline eriştirdin. Şimdi de en büyük risklerden birisin neredeyse, bu politikalar değişmezse, ekonomik ambargoya varan bir yakın gelecek bu ülkeyi bekliyor” diye konuştu.

Eyleme katılan 11 HDP’li milletvekili, eylemin sona ermesinin ardından, bir süre caddelerde yürüdü. Eylem yarından itibaren İstanbul’da sürecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG