Erişilebilirlik

Baydemir Hakkında Yakalama Kararı


HDP Şanlıurfa Milletvekili ve Parti Sözcüsü Osman Baydemir hakkında Diyarbakır’da yargılandığı bir davaya katılmadığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı. Baydemir hakkında yakalama kararı verilmesine neden olan dava beş yıl öncesine ait. Dava konusu, Osman Baydemir'in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, kapatılan BDP'nin cezaevlerindeki açlık grevine dikkat çekmek için 3 Kasım 2012'de Batıkent Meydanı'nda düzenlemek istediği mitingin yasaklanması nedeniyle gittiği Diyarbakır Valiliği önünde kendilerini uyaran polislere hakaret ettiği iddiası. Diyarbakır 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Baydemir, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaretten” 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Ancak Baydemir duruşmaya katılmadı. Hakim, Baydemir’e usulüne uygun tebligat çıkarıldığını, ancak Baydemir'in duruşmada hazır olmadığını belirtti. Baydemir'in avukatı Serdar Çelebi, müvekkilinin parti grup sözcüsü olduğunu ifade ederek, iş yoğunluğu nedeniyle katılmadığını söyledi. Ancak mahkeme, usulüne uygun tebligat çıkarılmasına rağmen sanığın duruşmaya katılmadığı, 23 Mart ve 26 Mayıs tarihlerindeki duruşmalara zorla getirilmesi için çıkarılan “zorla getirme kararlarının” iade edildiği gerekçesiyle bu nedenle hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Karar açıklandığı sırada partisinin grup toplantısında konuşan Baydemir, toplantının ardından kararla ilgili açıklama yaptı. Baydemir, “Yakalama kararı olması için ortada kaçan birisinin olması lazım" dedi.

Demirtaş’ın davası 6 Eylül’de başlayacak

Bu arada Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım günü tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılanmasına 6 Eylül’de başlanacak. 142 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Demirtaş’ın, yargılama günü açıklanmadığı için HDP cephesi tepki gösteriyordu. Demirtaş, “silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “suçu ve suçluyu övmek”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemek, yönetmek, bunların hareketlerine katılmak”, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak”, “suç işlemeye alenen tahrik etmek” ve “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak” suçlarından yargılanacak.

Bu arada dün gözaltına alınan HDP Siirt milletvekili Besime Konca, Batman 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla tutuklandı. Konca’nın tutuklanmasıyla HDP’nin tutuklu milletvekili sayısı 11’e yükseldi.

Kürt siyasetinde tutuklu olan sadece milletvekilleri değil. Haklarında değişik davalar açılan 92 belediye eş başkanı da tutuklandı. 16 kişi tahliye edilirken, 76 belediye eş başkanı halen tutuklu. Görevden alınan belediye başkanlarının yerine ise 86 belediyeye kayyum atandı. Haklarında çeşitli davalar açılan belediye başkanlarından Tunceli Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul 8 yıl 9 ay, Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin 13 Yıl 9 ay, Diyarbakır’ın Sur Belediye Eş Başkanı Seyit Narin 10 yıl, Hakkari Belediye Eş Başkanı Çiftçi 10 yıl, Hakkari Belediye Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu 10 yıl ceza aldı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG