Erişilebilirlik

Hürmüz Boğazı Yüzünden Çatışma Tehlikesi


Hürmüz Boğazı Yüzünden Çatışma Tehlikesi
Hürmüz Boğazı Yüzünden Çatışma Tehlikesi

Avrupa Birliği’nin de İran’ın petrol sektörüne yeni ambargo uygulama kararı almasından sonra, Tahran ve Batı hükümetleri arasındaki gerginlik artıyor. Uzmanlar Ortadoğu’da yeni bir çatışma çıkmasından kaygı duyuyor

Avrupa Birliği’nin de İran’ın petrol sektörüne yeni ambargo uygulama kararı almasından sonra, Tahran ve Batı hükümetleri arasındaki gerginlik artıyor. Uzmanlar Ortadoğu’da yeni bir çatışma çıkmasından kaygı duyuyor.

İran bir yandan Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla tehdit ediyor, diğer yandan Basra Körfezi’nde tatbikata devam ediyor. Amerika ve Avrupa Birliği İran’ın petrol gelirini hedef alan yaptırımlar uyguluyor. Nükleer bilimcilerinden biri suikasta kurban giden İran ise yeraltındaki tesislerinde uranyum zenginleştirmeye devam ediyor.

Uzmanlara göre bir çatışma olasılığı artıyor.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Mark Fitzpatrick İran’ın üzerindeki baskının arttığını, yaptırımların ilk kez etkili olduğunu söylüyor.

İranlı uzmanlar, petrol ambargosunun neredeyse savaş ilanıyla aynı olduğunu savunuyor ve sonuna kadar mücadele edeceklerini söylüyor.

Tahran Üniversitesi’nden Sadık Zibakalam, “İran’ın elindeki tek doğal silah Hürmüz Boğazı’nı kapatmak” diyor.

Amerika ve diplomatik yetkililer, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasına izin verilmeyeceğini söylüyor.

Washington Enstitüsü’nden Patrick Clawson, İran’ın boğazı kapatmasının Amerika’nın kırmızı çizgisi olacağını, bunun da çatışma olasılığını arttıracağını söylüyor.

Amerika, İran’dan petrol ithalatını azaltmaları için Asya ülkelerine de baskı yapıyor. Başkan Barack Obama, geçtiğimiz günlerde Tahran hükümetini nükleer programından vazgeçirmeye zorlamak için İran’ın merkez bankasını hedef alan yaptırımları onayladı.

Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner, amaçlarının İran merkez bankasını uluslararası mali sistemden dışlayarak İran’ın petrol gelirini azaltmak olduğunu söyledi.

Petrol ambargosundan sonra İran’da enflasyon fırladı. İran riyali de sürekli değer kaybediyor.

Washington Ensitüsü uzmanı Clawson da, İran’ın şimdi, geçmişte yalnızca Amerikan ambargosu uygulanan dönemden daha zor durumda olduğuna dikkati çekiyor.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi de İran’ın nükleer silah yapımı üzerine çalıştığını doğruluyor. Ancak Tahran hükümeti nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu savunuyor.

İran Batılı güçlerle yeniden görüşmeleri başlatmak istiyor. Ancak uzmanlar, çekişmenin kızışmasından diplomatik çabaların zarar göreceğini söylüyor.

İran-Amerikan Ulusal Konseyi’nden Cemal Abdi, tarafların sert söylemleri yüzünden soruna barışçı çözüm umutlarının azaldığını belirtiyor.

Önümüzdeki aylarda İran ve Batılı güçler arasında nükleer görüşmelerin, büyük olasılıkla İstanbul’da devam etmesi bekleniyor. Buarada gerilim artıyor, yaptırımlar da İran ekonomisini vuruyor.



XS
SM
MD
LG