Erişilebilirlik

Batı Virginia Önseçimlerini Sanders ve Trump Kazandı


Batı Virginia Önseçimlerini Sanders ve Trump Kazandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Demokrat Partili Vermont Senatörü Bernie Sanders, Batı Virginia eyaletinde yapılan önseçimleri rakibi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un önünde tamamladı.

Sanders önseçimleri Clinton’ın önünde, yüzde 36’ya karşı yüzde 51’le kazansa da aradaki delege farkının fazlalığından dolayı, Clinton’u yakalama şansı bulunmuyor. Batı Virginia’dan yalnızca 13 delege kazanan Sanders, halen 1464 delegeye sahip. 2235 delege sahibi Clinton’un ise Demokrat Parti adaylığını garantilemesi için yalnızca 150 kadar delegeye ihtiyacı var.

Clinton’un bu yılın başında kömür madenlerini kapatacağı yönündeki açıklaması, ekonomik gelirini kömürden elde eden Batı Virginialılar’ı öfkelendirmişti. Kömür ne kadar tehlikeli ve havayı kirletici bir yakıt da olsa, Amerika’nın önemli bir enerji kaynağı olduğu gibi, bu eyaletlerin de en büyük gelir kaynağını oluşturuyor.

Hillary Clinton geçen hafta Batı Virginialı seçmenlerden özür dilemiş, ama kömür piyasasının daralmasından dolayı mağdur olan herkese yardım etme sözü vermişti.

Şimdiye kadar 19 eyalette önseçimleri kazandığını söyleyen Bernie Sanders, Clinton’a karşı delege sayısı açısından dezavantajlı olmasına rağmen yarışı bırakmaya niyetli değil. Sanders, Batı Virginia’da sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada rakibi Clinton’a yüklenmek yerine, tüm kampanyasını neredeyse her kesime hakaret etmekle geçirdiğini iddia ettiği Cumhuriyetçi Partili aday adayı Donald Trump’a yüklendi, Trump’ın başkan olmaması gerektiğini savundu.

Önseçimler artık Cumhuriyetçi Partililer açısından artık bir sürpriz değil. Tek başına yarışı devam ettiren Donald Trump Batı Virginia ve Nebraska eyaletlerinin tercihi oldu.

Trump bugünlerde kendisine Washington politikalarını bilen bir başkan yardımcısı adayı arıyor. Bu kişinin Kongre içinden olması büyük olasılık.

Milyarder emlakçı Trump’ın Cumhuriyetçi Partili rakipleri Texas Senatörü Ted Cruz ve Ohio Valisi John Kasich geçen haftaki Indiana yenilgisinin ardından önseçim sürecinden çekildiklerini açıklamıştı. Trump halen adaylığı garantilemek için yeterli delege sayısına sahip olmasa da, Temmuz ayında yapılacak Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’na kadar gerekli salt çoğunluğu tutturmayı hedefliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG