Erişilebilirlik

Batı Karadeniz'de Aşırı Yağışlarda Can Kaybı Arttı


Batı Karadeniz Bölgesi’nde üç gündür devam eden aşırı yağış; Bartın'ın Ulus ilçesi, Kastamonu'nun Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ile Sinop'un Ayancık ilçesinde sel felaketlerine neden oldu.

Batı Karadeniz Bölgesi’nde üç gündür devam eden aşırı yağış, Bartın'ın Ulus ilçesi, Kastamonu'nun Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ile Sinop'un Ayancık ilçelerinde sellere neden oldu.

Sel sonucu hayatını kaybedenleri sayısı 27’ye yükseldi.

Kayıpların Kastamonu, Sinop ve Bartın'da gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘‘Sel bölgelerinde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarmak, kısmen ya da tamamen kapanan ulaşım akslarını tekrar işler hale getirmek ve selin sebep olduğu tahribatla birlikte oluşan mağduriyetlerin tamamını gidermek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Yağışlar devam edecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre bölgede hafta sonuna kadar yağışlar sürecek.

Bu illerin dışında Samsun, Amasya, Çorum, Çankırı, Karabük, Giresun, Ordu, Tokat, Bolu, Düzce ve Zonguldak’ta aşırı yağış ihtimaline karşı valilikler alarma geçti.

Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD), 300’ü Bartın'da, 210’u Kastamonu'da, 131’i Sinop'ta olmak üzere sel sularından etkilenen 641 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Karadeniz'deki Sel Felaketinde Can Kaybı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Kızılay Başkanı: ''Afetin boyutları çok büyük, 72 saat kritik''

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da önümüzdeki üç günün kritik olduğunu ifade etti.

Kınık, "Kastamonu Bozkurt’ta tahliye ve arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Afetin boyutları çok büyük. İlçeye ulaşım sıkıntılı. Lütfen sivil araçlar yolları boşaltsın, iş makinalarına ve ambulanslara geçiş kolaylığı sağlasınlar. 72 saat kritik lütfen duyarlı olalım" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu​ da arama ve kurtarma çalışmalarını bölgeden takip ediyor.​

TSK helikopterleri de arama-kurtarma çalışmalarına katılıyor

Arama-kurtarma çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) helikopterleri de destek veriyor. TSK’dan yapılan açıklamada altı helikopterin 304 kişiyi kurtardığı belirtildi. Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Son 24 saatte Ayancık’ta metrekareye 240 kilogram yağış düştü

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ölçümlerine göre, selden etkilenen bölgelere son 24 saatte mevsim normallerinin çok üstünde yağış düştü. Kastamonu’nun Küre ilçesinde metrekareye 198 kilogram, Pınarbaşı ilçesinde metrekareye 167 kilogram yağış düşerken Sinop Ayancık’ta kaydedilen yağış miktarı metrekare başına 240,5 kilogram oldu.

‘‘Nehir yatakları çevresindeki yapılaşmayı önümüzdeki iki yüz yılı gözeterek planlamamız şart’’

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Mikdat Kadıoğlu, yaşanan onca sel felaketine rağmen Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum sağlama ve yapılaşma konusunda yeterli adımları atmadığını söyledi.

Profesör Kadıoğlu, ‘‘İklim değişikliği her zaman konuşuluyor ama buna nasıl uyum sağlayacağımız konusunda hiçbir çaba yok. Taşkın sahalarındaki nehir yatakları çevresindeki yapılaşmayı önümüzdeki iki yüz yılı gözeterek yeniden planlamamız şart. Bundan sonra da Karadeniz Bölgesi’nde dağ sağanaklarıyla karşı karşıya kalacağız. Havzanın suyu mutlaka denize ulaşmak zorunda. Nasıl önlem alacağız? Öncelikle dere yatağına ev yapmamak gerek. Köprülerin seviyesi yükseltilmeli. Dere yatağı çevresine nasıl ve ne şekilde ev yapılabileceği bir yönetmelikle belirlenmeli. Riskler mutlaka azaltılmalı’’ dedi.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG