Erişilebilirlik

“Batı Bombaladığı IŞİD’le Ticaret Yapıyor”


IŞİD’e karşı Amerika önderliğinde oluşturulan koalisyon, örgütün petrol gelirlerini kesmekte kararlı. Örgüt bu ticaretten haftada 10 milyon dolar elde ediyor. Ancak, Batılı ülkeler petrol kamyonlarını ve tesislerini bombalarken, aynı ülkeler dolaylı olarak bu petrolü satın almayı da sürdürüyor.

Geçen hafta İngiliz Parlamentosu’nun, David Cameron’ın, Suriye’deki IŞİD hedeflerinin bombalanması yönündeki talebini kabul etmesinin birkaç saat sonrasında İngiliz uçakları cihatçıların kontrolündeki petrol tesislerini vurdu.

Suriye’nin Irak sınırından 56 kilometre mesafede olan Ömer petrol havzası, 4 Tornado savaş uçağı tarafından bombalandı. Savaşı izleyen gözlem grupları, hafta içinde koalisyon uçaklarının başka petrol hedeflerini de vurduğunu duyurdu.

Koalisyon petrol tesisleri ve altyapıyı öncelikli hedef haline getirdi. Ancak, petrol kuyuları, savaş sonrası Suriye’nin yeniden inşasını zorlaştırmamak amacıyla doğrudan hedef alınmıyor. Ayrıca kuyuları vurmanın çevreye etkileri de bir diğer endişe noktası.

Geçen sene içinde koalisyon, 260 petrol hedefini vurdu.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, hava saldırılarının, IŞİD’in bel bağladığı petrol gelirlerine ciddi sekte vurduğunu açıkladı.

IŞİD petrolü ticareti

Dört senedir süren son derece karmaşık Suriye savaşında birçok ilginç olay yaşandı. Bunlardan biri de Batılı hükümetlerin IŞİD’i dolaylı yoldan finanse ediyor olması. Batı, Suriye’nin kuzeyindeki milislere destek veriyor. Bu örgütler, IŞİD için aracılık yapan kişilerden petrol satın alıyor.

Türkiye’de yaşayan Kuveytli Basım El Kuveyti, birçok kurumun Suriye’ye yakıt yollamadığını, bunun yerine para yolladığını, bu örgütlerin de yakıtı IŞİD’den aldığını söylüyor. Kuveyti, Suriye’de çalışan birçok yerli ve yabancı yardım kuruluşunun yanında, Amerikalı ve diğer Batılı güçlerin desteklediği kar amaçlı gruplar çalışıyor.

Uzman, bu yöntemin yanlış olduğunu, yakıtın bu gruplara ülke dışından yollanması gerektiğini söylüyor.

Amerika’nın Sesi’yle konuşan bazı Amerikalı ve Avrupalı yetkililer, Batı’nın desteklediği militanların petrolü IŞİD’den aldığını doğruladı. Suriye içinde oluşan yerel konseyler ise bu konuda konuşmaktan kaçınıyor.

Amerika’nın Sesi’yle görüşen bir Alman yardım çalışanı, uluslararası hayır kurumları ve şirketlerin, petrol ticaretini gözardı etmek istediğini doğrularken, bu konuyu haber haline getirmememiz çağrısında bulundu ve yardım kurumlarının bu petrol ticaretine gereksinimi olduğunu belirtti.

Batılı yetkililer ve yardım kuruluşları, Suriye’ye Türkiye’den petrol yollamanın lojistik sorunlar taşıdığını söylüyor ve devam eden hava saldırılarının bunu daha da zorlaştıracağını belirtiyor. Ancak petrol ve yakıt olmadan Esad’a karşı ayaklanma çok kısa sürede çökebilir.

Petrol ablukası

IŞİD, Temmuz ayında Tel Abyad kentini, çoğunluğunu Kürt milislerin oluşturduğu güçlere kaybedince, Suriye’nin kuzeyindeki muhalif bölgelerde petrol satışına kısa bir süre yasak getirdi.

Tel Abyad’ın batısındaki Azaz sınır kentine saldıran IŞİD, kamyonculara dizel ve işlenmiş petrol satışını durdurmalarını yoksa kafalarının kesileceğini duyurdu.

Abluka, muhalif savaşçılardan fazlasını etkiledi. Yasak, ülkenin kuzeyinde bir insani kriz yarattı ve tarımdan kliniklere ve Batı’dan gelen jeneratörlere kadar etki yarattı. Fırınlar, su arzı ve yapılan yardım çalışmaları da ciddi zarar gördü.

IŞİD elindeki bölgelerde 10’dan fazla petrol kuyusu işletiyor. Siyah altından gelen gelir, örgüte ilan ettiği halifeliği ve de oluşturduğu küresel terör ağını ayakta tutuyor. Aracılara satılan petrol ya Türkiye’ye kaçırılıyor ya da derme çatma rafinerilerde işleniyor.

Şam rejimine petrol satışı

İşin ilginç yanı, Şam hükümeti de savaşı sürdürmek için gereksinim duyduğu petrolü IŞİD’den alıyor.

Batılı ve Iraklı yetkililer, cihatçı komutan Abdülrahman El Bilavi’nin evinde IŞİD’e ait bilgisayarları ve veri tabanlarını 2014 Temmuz’unda ele geçirdiğinde, Esad’ın IŞİD’le petrol alışverişi hakkında detaylı bilgiye ulaştı. Baskın, IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinden birkaç gün önce düzenlenmişti.

Örgütün mali kaynaklarıyla ilgili detaylar üst düzey Iraklı yetkilileri hayrete düşürmüştü. Yetkililer, ele geçirilen bilgilerin IŞİD’in yalnızca petrol kaçakçılığından değil, yurtdışındaki tacirlere, diğer muhalif örgütleri ve Şam rejimine yaptığı satışlardan da gelir elde ettiğini ortaya koyduğunu açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG