Erişilebilirlik

Batı Avrupa'da Güvenlik Önlemleri Arttırıldı


Antwerp'te Yahudi mahallesinde nöbet tutan Belçika komandoları
Antwerp'te Yahudi mahallesinde nöbet tutan Belçika komandoları

Aralarında başta Belçika ve Almanya’nın da bulunduğu Batı Avrupa ülkelerinde, şüpheli terör hücrelerine düzenlenen baskınların ardından güvenlik önlemleri arttırılıyor.

Belçika’da binlerce polis, terör saldırılarına hedef olabilecek yerlerde güvenlik önlemleri aldı. Yetkililer orduyu da yardıma çağırırken, yaklaşık 300 asker başkent Brüksel’deki Amerikan ve İsrail büyükelçilikleri, NATO ve Avrupa Birliği binalarında güvenliği sağlamakla görevlendirildi. Brüksel’deki Yahudi Müzesi ve Antwerp’teki Yahudi mahallesi de Belçika ordusu tarafından korunuyor. Belçika ayrıca terör alarm düzeyini yükseltme kararı aldı.

Almanya’daysa Berlin ve Dresden’da tren istasyonlarında güvenlik önlemleri arttırıldı. (Ayrıntılara, Berlin muhabirimiz Cem Dalaman’ın haberinden ulaşabilirsiniz).

Avrupa’da kapsamlı olarak yürütülen güvenlik operasyonları, “uyuyan hücreler” olarak adlandırılan ve olası eylem hazırlığı için bekletilen terör gruplarıyla gizlendikleri mekanları hedef alıyor. Özellikle son iki haftada Fransa’da yaşanan terör eylemlerinin ardından, Avrupa’da radikal İslamcılar’ın buna benzer eylemler düzenlemeye devam edebileceği kaygıları var.

Belçika'nın aradığı kişi Yunanistan'da mı?

Bu arada Yunan polisi de Belçika emniyeti tarafından düzenlenen terör baskınıyla bağlantılı dört kişiyi gözaltına aldı. Yunan emniyet kaynakları, gözaltına alınan dört kişinin arasında, Belçika polisinin dağıttığı terör hücresinin liderlerinden Abdülhamit Ebaud'un da bulunup bulunmadığının incelendiğini bildirdi.

Fas asıllı Belçika vatandaşı Ebaud'un Yunanistan'da gizlendiğine inanılıyor.

Öte yandan Yemenli yetkililer, El Kaide’nin Arap Yarımadası (AQAP) koluyla bağlantısı olduğu iddia edilen iki Fransız vatandaşının gözaltına alındığını bildirdi. AQAP, Paris’te 12 kişinin öldüğü Charlie Hebdo mizah dergisine düzenlenen silahlı saldırıyı üstlenmişti. Örgüt yaptığı video açıklamasında saldırının Hazreti Muhammed’i alaya alan karikatürlerin intikamını almak için düzenlendiğini bildirdi. Amerikalı yetkililer, video mesajın el Kaide tarafından yapıldığını doğruluyor.

Kouachi kardeşlerden biri Fransa’da toprağa verildi

Charlie Hebdo saldırısını düzenlediği iddia edilen kardeşler bir süre önce Fransız polisiyle girişilen silahlı çatışmada ölü ele geçirilmişti. 7 Ocak’taki saldırıyı izleyen üç günde yaşanan terör olaylarında, aralarında saldırganların da bulunduğu 17 kişi öldü.

Ölü ele geçirilen Charlie Hebdo zanlısı kardeşlerden biri Fransa’nın Reims kentinde protestolara rağmen toprağa verildi. Reims Belediye Başkanı Arnaud Robinet, Said Kouachi’nin dün gece toprağa verildiğini açıkladı. Robinet, kendisinin karşı çıkmasına rağmen, kişilerin en son ikamet ettikleri yerlerde toprağa verilmesini güvence altına alan yasalardan dolayı cenazenin bu kentte yapılmasına izin verdiğini belirtti.

Kouachi’nin Reims’de toprağa verilmesine karşı olanlar mezar yerinin bir türbeye dönüşmesinden endişe ediyor. Bununla birlikte Kouachi’nin mezarına böyle bir olasılıktan dolayı hiçbir işaret konmadı.

Yetkililere göre, Said Kouachi, kardeşi Cherif’le birlikte 7 Ocak’ta Charlie Hebdo’nun sabah toplantısını Kalaşnikof tüfeklerle basarak, derginin belkemiğini oluşturan çizer ve yazarların da aralarında bulunduğu 12 kişiyi öldürdü. Amerikalı, Avrupalı ve Yemenli yetkililer, Said Kouachi’nin Yemen’de terör eğitimi aldığını doğruluyor.

Belçika, Fransa, Almanya ve İrlanda’da operasyonlar

Dün (Cuma) Belçika, Fransa, Almanya e İrlanda’da düzenlenen terör operasyonlarında en az 25 kişi gözaltına alındı. Paris’te de polis Charlie Hebdo ve onu izleyen Yahudi marketi saldırılarına karıştığı iddia edilen 12 kişiyi gözaltına aldı. Belçikalı yetkililer de tüm ülkede düzenlenen baskınlarda 13 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların polise saldırı planı yapan İslamcı bir grubun üyesi olduğu iddia edildi.

Obama ve Cameron’dan terörle mücadelede işbirliği sözü

Öte yandan diplomasi cephesinde de Amerika ve İngiltere, radikal İslamcılar ve aşırı dincilerin olası saldırılarına karşı birlikte çalışma sözü verdi.

Dün Washington’da ikinci kez bir araya gelen Başkan Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron, teröre karşı işbirliği vaadinde bulunurken, Başkan Obama, terörle mücadele konusunda Fransa da dahil Amerika’nın tüm ortaklarına açık bir şekilde destek vereceğini açıkladı.

David Cameron da, hem Amerika, hem de İngiltere’nin ulusal güvenliklerinin “bize zarar vermek isteyen insanlar” diye nitelediği çevrelerce tehdit altında olduğunu açıkladı. Cameron, Batı’ya saldırı düzenlemek isteyen radikal İslamcılar’ın “zehirli ve fanatik ideoloji”ye bağlı olduğunu savundu. İngiltere başbakanı, gerçek düşmanın İslam değil, “İslam’ı saptıran zehirli söylem” olduğunu belirtti. David Cameron, Müslümanlar’ın büyük çoğunluğunun İslam’ın “barışçı ilkelerine” bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG