Erişilebilirlik

Batılı Liderler Şiddet Olaylarından Ukrayna'yı Suçluyor


Batılı Liderler Şiddet Olaylarından Ukrayna'yı Suçluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Josh Earnest, Amerika’nın, Ukrayna’da şiddete son verilmesini sağlamak amacıyla çeşitli yollara başvurmayı planladığını söyledi

Kiev’de özel polis birimlerinin göstericilere otomatik silahlarla nişan aldığını gösteren görüntüler, tüm dünyada tepkiyle karşılandı.

Washington’da Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Josh Earnest, Amerika’nın, Ukrayna’da şiddete son verilmesini sağlamak amacıyla çeşitli yollara başvurmayı planladığını söyledi: “Amerikan halkı haklı olarak kaygılı. Başkan Obama da temel insan haklarının ihlal edildiği her durumu olduğu gibi son şiddet olaylarını da endişeyle izliyor. Beyaz Saray durumdan büyük kaygı duyuyor.”

Avrupa Birliği üst düzey Ukraynalı yetkililere ekonomik yaptırım ve seyahat yasağı uygulama kararı aldı. Ancak Brookings Enstitüsü uzmanı Steven Pifer’e göre, bu yeterli değil, yaptırımların Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e yakın işadamlarını da içermesi şart.

Steven Pifer: “Yanukoviç’e çok yakın olan ve Londra’da Viyana’da evleri olan, Batı bankalarında hesapları bulunan, çocuklarını Batı ülkelerinde okutan işadamları var. Eğer Amerika ve Avrupa’da seyahatlerinin engellendiğini ya da banka hesaplarının tehlikeye girdiğini görürlerse, Yanukoviç’i değişmeye zorlayacaklardır.”

Kiev‘deki protesto gösterileri, Kasım ayında Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği’yle siyasi ve ekonomik bir anlaşma yapmayı reddedip, Rusya’yla anlaşması üzerine başladı.

Amerikan İlerleme Merkezi uzmanı Lawrence Korb, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in eski Sovyet cumhuriyetlerinden Ukrayna’ya daha iyi bir anlaşma önerdiğini söylüyor: “Rusya Ukrayna’yla kendisini bir imparatorluk sayıyor, Ukrayna olmadansa imparatorluktan uzak olduğunu düşünüyor. Bu yüzden Rusya Cumhurbaşkanı Putin için Ukrayna’nın Avrupa Birliği’yle yakınlaşması hiç de kabul edilir bir durum değil.”

Korb’a göre Ukrayna konusunda Batı’nın Rusya olmadan ilerleme sağlaması mümkün değil. Washington’daki Peterson Enstitüsü uzmanı İsveçli ekonomist Anders Aslund, Batı Avrupa’yla Ukrayna arasında yapılacak herhangi bir anlaşmanın Rusya tarafından kabul edilebilir olması gerektiğini söylüyor.

Anders Aslund: “Batı’nın Rusya’yla konuşması şart, bu yapılırsa Moskova bu konuda şimdikinden daha az zararlı bir rol üstlenebilir.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün muhalefeti Ukrayna’da iç savaş çıkarmaya çalışmakla suçladı. Bağdat ziyareti sırasında konuşan Lavrov, Rusya yanlısı cuumhurbaşkanının tavrına değinmedi.

Sergey Lavrov: “Ukrayna’da iç savaş çıkarmak isteyen aşırı görüşlülerle mücadele için muhalefetin meşru, anayasal bir şekilde ortaya koyacağı fikirleri destekliyoruz.”

Buarada bazı gözlemciler, Ukrayna’nın bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor ve ülkenin geleceğiyle ilgili diyaloğun en kısa zamanda başlaması gerektiğine dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG