Erişilebilirlik

‘Avrupalılar'ın Çoğu Müslümanlar'ın Bazı Kıyafetlerine Kısıtlamaları Destekliyor’


Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı bir anket Batı Avrupalılar'ın çoğunun Müslüman kadınların kamu alanında giydiği dini kıyafetlere yönelik bazı kısıtlamaları desteklediğini ortaya koydu.

15 ülkede Müslüman olmayan yetişkinlerin yüzde 50’si Müslüman kadınların yüzlerini kapamaması halinde dini kıyafetleri giymesine izin verilmesini destekliyor. Yüzde 23’lük bir oran Müslüman kadınların dini kıyafet giymesinin izin verilmesine tamamen karşı. Sadece yüzde 25’lik kesim kısıtlamalara karşı olduğunu kaydediyor.

Sadece Portekiz’de ankete katılanların çoğu, yüzde 52’lik bir kesim, Müslüman kadınların sınırlamalara tabi olmaması gerektiğini belirtiyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 66’sı bir Müslüman’ı aile üyesi gibi kabul edeceğini belirtirken, bu grup içinde bile yüzde 55’lik bir oran kadınların yüzlerini kapamasına karşı olduğunu söylüyor.

Araştırmayı yürüten Scott Gardner, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, bunun küçük bir grup olmadığına dikkat çekiyor. Gardner, “Çoğunluk Müslümanlar'a karşı açık ve olumlu duygulara sahip olsa da, hatta bir Müslüman’ı aile üyesi gibi kabul edeceğini belirtse de, yine de en azından bazı kısıtlamaları destekliyor” diyor.

Portekiz bu kategoride de kendine özgü. Bir Müslüman’ı aile üyesi kabul edeceğini belirten yüzde 60, kıyafete de herhangi bir kısıtlama getirilmesine karşı.

Geçen Ağustos ayında Danimarka, Müslüman kadınların kamu alanlarında yüzlerini kapamasını yasakladı. Benzer uygulamalar Avusturya, Belçika ve Fransa’da da uygulanıyor.

Bu politikaları destekleyen çevreler yüz kapamanın güvenlik riski oluşturduğunu savunuyor. Eleştirenler de bu tip adımların Avrupa’da artan Müslüman karşıtı duyguyu yansıttığını belirtiyor.

Amerikan Üniversitesi’nde İslam Çalışmaları Bölüm Başkanı Ibn Haldun, “Genellikle bir Müslüman’ın sakalı olduğunu söyleyebilirsiniz fakat sonra birçok Avrupalı, birçok genç adamın sakalı var. Yani sakalı olduğu için birine Müslüman demek zor. Birçok Müslüman erkek pantolon giyiyor, kravat takıyor, aynı Avrupalılar gibi. Fakat türban ya da çarşaf, onlar belirli bir biçimde Müslüman kıyafeti” diyor.

Savaş bölgelerinden kaçan Müslüman nüfusun Avrupa ülkelerine yönelmesi, araştırmanın yapıldığı birçok ülkede göçmenlik karşıtı partilerin oylarını arttırmasına neden oldu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG