Erişilebilirlik

Başsavcı Kim: 'Türkiye’de Başlatılan Soruşturma ve İddialar Gülünç'


New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon H. Kim, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili olarak ilk kez konuştu.

Kim, düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, Türk yetkililer tarafından hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili sorusunu yanıtladı. Kim, kendisi ve eski Başsavcı Preet Bharara hakkında açılan soruşturmayı, “Şaka olduğunu zannettim. Gülünç bir durum” diye değerlendirdi.

Bu konuda söyleyecek fazla bir şeyi olmadığını belirten Kim, “Açıkçası bu durum Preet Bharara ve benim Rıza Sarraf hakkında yürüttüğümüz soruşturmadan kaynaklanıyor. Amerika Adalet Bakanlığı’na, mahkemelerine ve benim ofisime Gülenciler'in sızdığını iddia edilen açıklamalar yapıldı. Bunlar saçma iddialar " diye konuştu.

Bir yanlış anlaşma olduğunu zannediyorum. Buradaki sistemi bilmemekten, tanımadıklarından ve bilgi eksikliğinden kaynaklandığını zannediyorum. Buradaki sistemde hukukun üstünlüğü esastır. Biz burada görev sorumluluğunu en üst düzeyde taşıyan kişilerle birlikte çalışıyoruz. Türkiye’nin iç siyaseti için değil Amerika’daki hukuk düzeni için çalışıyoruz” dedi.

‘Sarraf davası sanıkları ciddi suçlamalarla karşı karşıya’

Sarraf davasıyla ilgili görüşlerini de açıklayan Kim, bu davada yargılanan sanıkların çok ciddi suçlamalarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Kim, “Önümüzdeki hafta başlayacak olan Rıza Sarraf davasında çok kariyerli savcılar görev yaptı. Görev yapmaya da devam edecek. Aynı şekilde bu soruşturmada görev yapan FBI ajanları da kariyerlerinin üst düzeyinde. Bu soruşturma ekibinde kişiler kanunlar çerçevesinde delillerin peşinde koşuyorlar. Amerikan adaletini yasaları uyguluyorlar. Bu kişiler bu soruşturmayı Türkiye’nin iç siyaseti için değil buradaki yasalara göre yapıyorlar. Sarraf davasının sanıkları hakkında çok ağır suçlamalar var. Buradaki sistemi kullanarak İran’a yüz milyonlarca dolarlık işlemler gerçekleştirilmiş. Hem de İran’a uygulanan ambargonun delindiği bilerek. Bankacılık sahtekarlığı var. Kara para aklanmış. Bunlar bu ülkenin ulusal güvenliği için çok ağır suçlamalar” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG