Erişilebilirlik

Basmane Esnafının Tadı Kaçtı


Basmane Esnafının Tadı Kaçtı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Kimi ülkelerindeki iç savaştan kaçmış, kimi ise yaşadıkları ekonomik sıkıntılardan bunalmış sığınmacıların adeta toplanma yeri haline gelen İzmir’in Basmane semti, artık eski kalabalık günlerini yaşamıyor. 20 Mart’ta Türkiye-AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması sonrası, semtte daha önce sayıları binlerle ifade edilen mülteci topluluklarına rastlamak pek de mümkün değil.

Geçen yaz binlerce sığınmacıya ev sahipliği yapan Basmane semtinde esnaflık yapanlar, Geri Kabul Anlaşması’ndan pek memnun görünmüyor. Sığınmacı nüfusunun yoğun olduğu zamanlarda günlük cirolarının 5-10 bin TL olduğundan bahseden bazı esnaflar, artık hiç siftah yapamadan eve döndüklerini ve bu yüzden yakın zamanda çok sayıda esnafın dükkanını kapatmak zorunda kalacağını ifade etti.

Basmane semtinin merkezinde giyim mağazası bulunan ve aynı zamanda mültecilerin Yunan adalarına deniz yoluyla geçerken kullandıkları can yeleklerinden satarak büyük gelir elde eden Fevzi Dondar, Geri Kabul Antlaşması sonrası sığınmacıların semte hiç uğramadıklarını ve bu yüzden de işlerin bıçak gibi kesildiğini belirtiyor.

Birçok mağaza eski satışı yapamasalar bile, dükkanlarında satma umuduyla hala can yeleği bulundurmaya devam ediyor.

Can yeleği satışıyla çok para kazanan esnafların yanı sıra, taksi şoförleri için de mültecilerin semtten ayrılmaları kazanç kaybı anlamına geliyor. 12 yıldan beri Basmane ve çevresindetaksicilik yapan Fatih Arit, Türkiye-AB anlaşmasından memnun olmayanlardan. Arit, kendileri de dahil olmak üzere semt esnafının, mülteciler sayesinde çok para kazandıklarını fakat son 15-20 günden beri işlerin çok yavaşladığını ifade etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG