Erişilebilirlik

Başkan'ın Andiçme Töreni Sembolik Önem Taşıyor


Başkan’ın Andiçme Töreni Sembolik Önem Taşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
Linki indirmek için
Amerika’da yeni başkanın andiçerek resmen görevine başlaması, bir buçuk yıl önce aday adaylarının başkanlık yarışına girmeleriyle başlayan siyasi sürece son noktayı koyar. Gelenek ve sembollerle dolu yemin töreni, Amerikan siyasi sisteminin devamlılığını ve gücünü göstermeyi amaçlar. Yeni başkanın görevi resmen devralması için düzenlenen tören ve kutlamalarda neler olur?

Federal yasalar gereğince Başkan Barack Obama 20 Ocak’ta ikinci dönem için yemin edecek. 21 Ocak’ta da halka açık bir yemin töreni yapılacak. Başkanlık yemin törenlerinin tarihçesi, 220 yıl öncesine, 1789’a uzanıyor. 1789’da Amerika’nın ilk başkanı George Washington, yemin ederek başkanlık koltuğuna oturmuştu.
Yemin törenleri Amerika’da başkanların gücünü ve iktidarın devamlılığını yansıtır.
Georgetown Üniversitesi Profesörlerinden Mark Rom’a göre, andiçme töreni Amerikan halkı için sembolik değeri çok büyük bir olay: “Çünkü törende demokratik seçimle işbaşına gelen eski başkan, makamını, yeni seçilen başkana bırakır. Seçimden andiçme törenine kadar olan geçiş süreci uyum içinde gerçekleşir ve yeni başkan görevini törenlerle devralır.”

Törenler öğleye doğru başlar. Yeni başkan, eski başkanla görüşmek üzere Beyaz Saray’a gelir. İki başkan, birlikte Kongre binasına gider.

Yemin törenini Anayasa Mahkemesi Başkanı yönetir.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Profesör Ben Ginsberg anlatıyor: “Eski ve yeni başkanın bir araya gelmesi ve törenin yapılacağı yere birlikte gitmelerinin amacı, başkanlık yetki ve görevlerinin gerek sembolik, gerekse yasal olarak devredilmesini sağlamaktır.”

Daha sonra yeni başkan için 21 pare top atışı yapılır.

Başkan, bunun ardından ilk resmi konuşmasını yapar.

Obama, “Bugün sorunlarımızın gerçek olduğunu söylüyorum. Sorunlar ciddi ve sayıları çok,” şeklinde konuşmuştu.

Georgetown Üniversitesi Profesörü Mark Rom anlatıyor: “Bu konuşma sırasında gerek Amerika’da gerekse tüm dünyada gözler, Obama’nın üzerinde olacak. Obama, başkanlık görevini nasıl bir vizyonla tanımladığını anlatacak.”

Yemin töreninden sonra başkan, Kongre binasından ayrılır ve Beyaz Saray’a doğru yola çıkar. Başkan için yol boyunca çok büyük bir geçit töreni yapılır. Geçit törenini Amerika’nın dört bir yanından Washington’a gelen ceşitli gruplar izler.

Aynı geceyse çeşitli balo ve davetlerle geç saatlere kadar kutlama yapılır.

Amerika’nın başkanı olmak “dünyanın en zor işidir” derler. Ama Amerikan halkı için her yeni dönem, her yeni başkan yeni umutlarla doludur.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG