Erişilebilirlik

Başkanlık Yolunda AB’ye Veda Sinyali mi?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde sıkça sert tepkiler gösterdiği Avrupa Birliği’ne üyelik konusunda referanduma gidilebileceği sinyalini verdi. Erdoğan, “Bakıyorsun, ‘Müzakereleri durdururuz’ diyor. Geç kaldınız, hemen kararınızı verin. Bak, Sayın Başbakan burada, bakanlar burada, ben de Cumhurbaşkanı olarak diyorum ki, yılsonuna kadar sabredelim, ondan sonra millete gidelim,” dedi.

Erdoğan, bu mesajı bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı bünyesindeki Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Milli Tarım Projesi” tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada verdi.

Türkiye’nin ekonomik kalkınma için yürüttüğü projeleri detaylı örneklerle anlatan Erdoğan, 14 yıllık AKP iktidarında neler yaptıklarını sıraladı; kendileri gayret içerisinde iken Türkiye’de birileri tarafından ısrarla terör, çatışma ve istikrarsızlık ateşi yakıldığını söyledi.

Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un, Türkiye’de demokrasiden uzaklaşıldığı yönündeki açıklamaları başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) cephesinden gelen eleştirilere karşılık “referandum” sinyali verdi. Son günlerde AB’ye rest çekme tavrında olduğu gözlemlenen Erdoğan, bugün AB ile üyelik müzakerelerine devam edilmesi konusunda referanduma gidilmesi yönünde hükümete talimat verdi. Erdoğan’ın kürsüdeki açıklaması sırasında Başbakan Binali Yıldırım’ın başıyla AB konusunda halk oylamasına gidilmesi görüşünü onayladığı da kameralarca görüntülendi.

Erdoğan: Millete gidelim

İdam cezası uygulaması getirilmesi yönünde salonda “İdam istiyoruz” sloganı atılması üzerine Erdoğan, TBMM’de karar alınmasını beklediğini ve onaylayacağını ifade ederek, “Ondan sonra referandum olduğu için millete gelecek, asıl onay merci sizsiniz, millet” diye konuştu. Batı ülkelerinden idam cezasıyla ilgili olarak gelen eleştirilere tepki gösteren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradan Batı’ya sesleniyorum; ey Batı, milletin kaderi sizin elinizde değil, bu milletin kaderi bizim elimizdedir. Bugün dünyanın büyük bir çoğunluğunda da bu var. Kimsin sen? Neymiş, orada bir parlamentonun başkanı. Eee, nesin sen? Sen Türkiye adına ne zamandan beri karar verme yetkisine sahip oldun? 53 yıldır Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne almayan -sen ve siz- nasıl olur da Türkiye hakkında böyle bir karar verme yoluna gidersiniz? Sen daha Türkiye’yi tanıyamamışsın. Türkiye’deki birileriyle çevirdiğiniz fırıldaklar bu millet adına değildir. Bu millet kendi kararını kendi verir, kendi göbeğini kendi keser. Ve şu anda da siz önce verdiğiniz sözleri tutun, siz önce Avrupa Birliği Parlamentosu’nda, Avrupa Kongresi’nde, oralarda önce terör örgütlerinin temsilcilerini temizleyin. PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmek meseleyi bitirmez, önce onların temsilcilerini temizleyin de sizi o zaman görelim. Şu anda Almanya’da, Fransa’da, İsveç’te, Hollanda’da, her tarafta terör örgütünün ajanları cirit atıyor. Onlara her türlü desteği vereceksiniz, ondan sonra kalkıp Türkiye’ye de ‘Avrupa Birliği’yle ilgili müzakereler durdurulabilecek’ diyeceksiniz. Bakıyorsun; ‘Müzakereleri durdururuz,’ diyor. Geç kaldınız, hemen kararınızı verin. Bak, Sayın Başbakan burada, bakanlar burada, ben de Cumhurbaşkanı olarak diyorum ki, yılsonuna kadar sabredelim, ondan sonra millete gidelim. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletin değil mi? Milletin. Öyleyse nihai kararı millet vereceğine göre gidelim millete. İngiltere bile ne yaptı? Millete gitti, ihtiyacı yoktu. Niye? Avrupa Birliği’nin içindeydi. Ama ne yaptı İngiltere’de? ‘Çıkalım’ dedi ve çıktılar.”

Erdoğan’ın, AB’ye üyelik müzakerelerine devam edilmesi konusunda referanduma gidilmesi yönünde bugün yaptığı açıklama, Ankara kulislerinde, başkanlık sistemi ile eş zamanlı olarak AB’ye üyelik konusunda halk oylaması planlandığı şeklinde yorumlara yol açtı.

AB’ye 3 milyar Euro’yu anımsattı

Erdoğan, Suriyeli mülteciler için AB’nin vaadettiği 3 milyar Euro’yu Türkiye’ye göndermediği yönündeki ifadelerini de yineledi.

AB kaynakları ise, geçtiğimiz aylarda yaptıkları bilgilendirmede Türk hükümetine doğrudan değil ancak Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla Türkiye’ye maddi yardım gönderildiğini açıklamıştı. AB kaynakları, 3 milyar Euro’nun nasıl harcanacağına ilişkin detaylı ve takvime bağlı planlama yapıldığını aktarmıştı.

AB tarafınca “3 milyar Euro’yu gönderiyoruz” açıklamasına karşın Erdoğan, “Türkiye’ye maddi yardım yapılmadı” görüşünü tekrarladı. Geçtiğimiz günlerde de AB’nin sadece aklında kaldığı kadarıyla 250-300 milyon Euro göndermiş olduğunu söyleyen Erdoğan, bugünkü konuşmasında bu konuda, “Suriye'de Irak'ta mültecilere verdiğimiz destekle yaptığımız harcama 15 milyar dolara ulaştı. Siz verdiğiniz hiçbir sözü tutmadınız ki nereye yürüyeceğiz. Bunlar dürüst değil, biz dürüst olanlarla yürüyeceğiz,” dedi.

Erdoğan, Batı ülkelerine yönelik sert sözlerini sürdürerek, “Birileri kendi akıllarınca bize bu coğrafyayı dar etmek istiyorlar. Terbiyesize bak ya yaptırım uygularız diyor, senin her yerin yaptırım olsa ne yazar? Geç kalıyorsun geç. Onların kullandığı ne kadar maşa, hain varsa hepsinin başını eziyoruz, ezeceğiz. Onların topu cehennem çukurunda yansın,” diye konuştu.

Erdoğan HDP’yi mi kastetti?

Erdoğan, ayrıca “Yeni güvenlik konseptimizde, PKK’nın veya bir başka terör örgütünün, çapı ne olursa olsun hiçbir eylemine karşı en küçük bir müsamaha, en küçük bir tereddüt yoktur. Tam tersine, böyle bir durumda, var gücümüzle terör örgütünün tepesine binecek,” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri, “HDP’li milletvekilleri ve OHAL kapsamındaki diğer tutuklamalarla ilgili eleştirilere yanıt” olarak da yorumlandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG