Erişilebilirlik

Başkanlık Yarışında Gündem Göçmenlik


Başkanlık Yarışında Gündem Göçmenlik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Amerika’da 11 milyon kaçak göçmen yaşıyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi partililerin göçmenlik konusunda görüşbirliği içinde oldukları tek nokta, sistemin bozuk olduğu. Başkan Obama ve Demokrat Parti başkan aday adayları, kapsamlı göçmenlik reformu ve kaçaklara vatandaşlık yolunun açılmasını destekliyor. Ancak Cumhuriyetçi aday adayları kaçaklara yasal statü verilmesini ‘yasadışı af’ olarak nitelendiriyor. Göçmenlik sorunu, 2016 başkanlık yarışında gündeme gelen en tartışmalı konulardan biri. Göçmenlik konusunun gündemi bu kadar çok meşgul etmesinin bir nedeni de Cumhuriyetçi aday adayı Donald Trump’ın bu konudaki olumsuz söylemi.

Donald Trump ve diğer Cumhuriyetçi rakipleri, kaçak göçmen sorununu halkın ekonomiye ilişkin kaygıları ve ulusal güvenlik korkularıyla harmanladı.Trump, Haziran ayında gündeme getirdiği konuyu, kampanyasının merkezine oturttu. Trump’ın televızyondaki reklamı şu sözleri içeriyor: ”Trump, kaçakları, Meksika sınıra duvar örerek engelleyecek. Duvarın parasını da Meksika verecek.”

Partilerüstü Politika Merkezi’nden John Fortier’a göre birçok kişi bu sözler karşısında çok öfkelense de Trump, Cumhuriyetçi Parti’de göçmenlik hakkında kaygılanan çok kişi var ve Trump bu konuda en sert tavrı alan aday olarak halkın ciddi kaygılarına hitap ediyor.

Diğer Cumhuriyetçi aday adayları da göçmenlik ve Suriye ve Iraklı mültecilere kapıları kapatma konusunda Trump’ı izledi.

Demokrat Parti aday adayları ise, Cumhuriyetçiler’in göçmenlik karşıtı söylemlerini kınama konusunda adeta birbirleriyle yarışıyor.

Yeni bir kamuoyu yoklamasına göre Amerikan halkının yüzde 80‘i için göçmenlik, başkanlık seçimlerinde en önemli konulardan biri.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG