Erişilebilirlik

‘Başkanlık Sistemini Kan Dökmeden Gerçekleştiremezsiniz’


Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın kafasındaki başkanlık sisteminin demokrasiye aykırı olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, “Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, istediği adam hapse girecek. Böyle bir başkanlık sistemini bu ülkede kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz” dedi.

Türkiye, zorlu geçecek bir yaza doğru gidiyor. Bir yanda “MHP Tüzük Kurultayı toplanacak mı?” diğer yandan “AK Parti yeni genel başkanı ve başbakanı sorusu kim olacak” soruları yanıt bekliyor.

Kulislerde konuşulanlara göre, bu soruların yanıtları ya Türkiye ya erken seçime götürecek ya da başkanlık sistemi ya da partili cumhurbaşkanlığı konusu ülkenin ana gündemi haline getirecek.

“AKP’nin dokunulmazlık teklifi anayasaya aykırı ama ‘evet’ diyeceğiz” şeklindeki açıklaması muhalif çevrelerde tepki toplayan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemiyle ilgili sert sözler dile getirdi.

“Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak; neymiş başkanlık sistemi”

TOBB Genel Kurulu’nda konuşan CHP lideri, iktidarın Anayasa’da 12 Eylül Darbesi’nin kalıntılarını kaldırmakla ilgili bir derdi olmadığını tek meselesinin parlamenter sistem olduğunu söyledi:

“Anayasa’nın medya bölümü(nde) ‘basın hürdür, sansür edilemez’ der. Türkiye'de basın özgürlüğü diyen var mı? Anayasa gayet açık. Anayasayı darbe hukuku ile birlikte ele alacaksak değiştirelim. Darbe hukuku kalacak. Niye? Neymiş başkanlık sistemini getireceğiz. Nasıl bir başkanlık sistemi? Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Bir kişi konuşacak istediği adam hapse girecek. Neymiş başkanlık sistemi. Böyle bir başkanlık sistemini bu ülkede kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net.”

Kılıçdaroğlu: “‘Meclis Başkanı laiklik anayasadan çıkarılmalı’ dedi, neden itiraz etmediniz?”

Türkiye’nin 150 yıllık Meclis geleneğinin tu kaka edildiğini söyleyen CHP Genel Başkanı, Türkiye’nin en büyük meslek kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerini de bu duruma sessiz kalmakla suçladı.

Kılıçdaroğlu, “Size soruyorum. Parlamentoyu bekleme odasına aldım dediğinde niye itiraz etmediniz? Sitem de ediyorum kusura bakmayın. Yükü benim sırtıma yükleyerek demokrasi arayışı olmaz. Meclis başkanı ‘laiklik anayasadan çıkarılmalı’ diyor. Neden itiraz etmiyorsunuz? Sizin isminizin başında Türkiye yok mu? Meclis başkanı laiklikle ilgili konuşacak. Siz TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksın? Bunu kabul edemiyorum” dedi.

Elitaş’tan Kılıçdaroğlu’na: “Sen darbeci misin? Darbecilere çağrı mı yapıyorsun?”

CHP liderinin “Böyle bir başkanlık sistemini bu ülkede kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz” cümlesine ilk tepki TOBB Genel Kurulu’nda bulunan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’tan geldi. Elitaş, Kılıçdaroğlu’nu “darbecilere çağrı” yapmakla suçladı.

“Ana muhalefet partisinin genel başkanı diyor ki 'eğer bu anayasayı değiştirirseniz, kan dökülmeden değiştiremezsiniz'. Bu ne zihniyet Allah aşkına? Kanla bir anayasa değişikliği olabilir mi? Böyle tehdit edilebilir mi bir millet? Ana muhalefet partisine bu yakışır mı? Sen darbeci misin? Darbe yapmak niyetinde misin? Darbecilere çağrı mı yapıyorsun?”

Bülent Turan: “Milletimiz, Kılıçdaroğlu’nun iç savaş tehditlerine pabuç bırakmayacak sağduyuya sahiptir”

CHP liderine sözlerine bir başka yanıt da Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM Grup Başkan Vekili Bülent Turan’dan geldi. Kılıçdaroğlu’nu “iç savaş çağrısında bulunmakla” itham eden AKP Grup Başkan Vekili, CHP liderinin sistem problemlerini akli selim zeminde tartışmak yerine savaş çığırtkanlığı yaptığını söyledi.

Turan, “Kılıçdaroğlu, adeta iç savaş çağrısı anlamına gelen bir çağrıda bulunarak başkanlık sisteminin ancak kan dökülerek gelebileceğini söyledi. Merak ediyoruz Kılıçdaroğlu ne yapacak? Başkanlık sistemini savunan milletvekillerini, vatandaşları infaz mı edecek? Naziler gibi gaz odalarına mı toplayacak? Şunu herkes bilsin ki, bu ülkede sistem değişikliğine karar verecek olan sadece ve sadece milletimizdir. Milletimiz, Kılıçdaroğlu’nun iç savaş tehditlerine pabuç bırakmayacak sağduyuya sahiptir” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG