Erişilebilirlik

Başkanlara İkinci Dönem İyi Gelmiyor


Başkanlara İkinci Dönem İyi Gelmiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Başkan Barack Obama, Ocak ayında andiçerek dört yıl daha Beyaz Saray’da kalacak. Amerikan tarihine bakınca, başkanların ikinci dönemlerinin iyi geçtiği söylenemez.

Başkan Obama taraftarlarının “Dört Yıl Daha” sloganlarıyla 6 Kasım’da seçim zaferini ilan etti.

Obama, “Oyunuzu hak ettim mi bilmiyorum ama sizleri dinledim, sizlerden çok şey öğrendim, sizler benim daha iyi bir başkan olmamı sağladınız. Beyaz Saray’a, yapmam gereken işleri gerçekleştirme konusunda, daha kararlı olarak ve daha büyük bir enerjiyle dönüyorum,” şeklinde konuştu.

Seçimi kaybeden Cumhuriyetçi Parti de Başkan Obama’nın ikinci dönemine hazırlanıyor.

Boehner, “Demokrat ya da Cumhuriyetçiler olarak değil, Amerikalılar olarak sizin tarafınızdan yönetilmeye hazırız,” dedi.

Tarihe bakarak, Başkan Obama’nın ikinci döneminin ilkinden çok daha zor geçeceğini söylemek mümkün. Ken Duberstein Reagan döneminin Beyaz Saray Genel Sekreteri’ydi.

Duberstein, “İkinci Dünya Savaşı’ndan buyana ikinci dönem için seçilen bütün başkanlar 5’inci veya 6’ncı yıllarında zor durumlarla karşılaştı. Hemen hepsi bir skandalla, bir hatayla, zor bir kararla karşı karşıya kaldı ve olayın boyutları çok büyüdü,” diyor.

1972 yılında büyük bir çoğunlukla ikinci dönem için seçilen Richard Nixon, iki yıl sonra Watergate skandalı yüzünden istifa etmek zorunda kaldı.

İran-kontra olayı, Ronald Reagan’a gösterilen desteği sarstı, Bill Clinton da Monica Lewinsky skandalı yüzünden yüce divana sevkedilmek istendi.

George W. Bush, Katrina Kasırgası’yla ilgilenmekte yetersiz kaldığı gerekçesiyle şiddetle eleştirildi.

Başkan Obama tarihçilerin “ikinci dönem laneti” dedikleri olayın farkında olduğunu söylüyor: “Seçimi kazandığım için herkesin hemen benimle aynı görüşte olacağı varsayımında bulunmuyorum. Başkanların ikinci dönemlerinde yaşadıklarını gayet iyi biliyorum. Bu konuda çok temkinliyiz.”

Californialı tarihçi Matthew Dallek’e göre, bu çok mantıklı bir yaklaşım. Dallek, “Durumun farkında, pratik olmak istiyor ve herşeyi yapamayacağının bilincinde görünüyor. Yani olmayacak işlerin peşinde değil, gerçekçi davranıyor. Başarılı olacağı işlere yoğunlaşmak istiyor,” d'yor.

Cumhuriyetçi Reagan’ın genel sekreteri Duberstein’e göre, başkan, iyi ilişkiler de kurmak zorunda: “Reagan döneminde yaşanan İran-Kontra olayında halk başkana inanmak istiyordu. Arkasında büyük bir destek vardı. Başkan Obama’ysa bugüne kadar çevresiyle güçlü ilişkiler kurmayı başaramadı. İkinci dönemin ilk aylarında bu konuda ciddi bir çaba harcaması gerekiyor.”

Başkan Obama da 6 Kasım seçimlerini kazansa da, geçmişte başkanların ikinci dönemlerinde yaşadıkları zorlukların bilincinde olduğunu gizlemiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG