Erişilebilirlik

Başkan Trump'ın Birinci Yıl Karnesi


Başkan Trump'ın Birinci Yıl Karnesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

8 Kasım 2016’da Donald Trump, Amerika Birleşik Devletleri’nin 45’inci Başkanı seçildi. Trump’ın sürpriz zaferi tüm ülkeyi hatta dünyayı etkiledi. Ancak Trump’ın Ocak ayındaki yemininden sonra Beyaz Saray’daki 9 ayı epey karışık geçti. Bazı seçim vaatlerini yerine getirmek için uğraşsa da, Trump birçoğunda başarısız oldu.

Tam bir yıl önce, seçim gecesi. Donald Trump, Amerika’nın yeni başkanı olmayı başardı. Tüm dünyayı şaşırtan bu sonucu, çok az kişi tahmin edebildi.

Trump, “Cumhuriyetçiler, Demokratlar ve bağımsızlara sesleniyorum. Artık bir araya gelme ve halk arasında birliği sağlama zamanıdır,” şeklinde konuşmuştu.

Trump yemin töreninde, zaferini büyük oranda borçlu olduğu işçi sınıfı seçmenlerine de söz verdi: “Siyasetçiler zenginleşti ama işsizlik arttı, fabrikalar kapandı. Bu Amerikan kıyımı bugün burada sona eriyor.”

Stratejist John Feehery’ye göre Trump’ın seçilmesi Amerika siyasetinde deprem etkisi yarattı: “Bence tabandaki Cumhuriyetçi seçmen artık Trump seçmeni. Bu grup, Cumhuriyetçiler’den Başkan Trump’a yönelik her türlü engelleme girişimini de kendilerine hakaret sayıyor.”

Ancak Trump’ın başkanlığı epey sorunlu başladı. Önce kadınlar Washington’da dev bir protesto gösterisi düzenledi. Daha sonra yemin törenine katılan kişi sayısıyla ilgili dönemin basın sözcüsü Sean Spicer üzerinden kriz patlak verdi.

Sean Spicer, “En fazla izleyiciyi, bu yemin töreni çekti. Hem katılımcı hem de küresel anlamda. Bu kadar,” şeklinde konuşmuştu.

Trump’ın ilk başarısı, Anayasa Mahkemesi’ne Yargıç Neil Gorsuch’ı ataması oldu.

Ama Trump ve Cumhuriyetçi müttefikleri, yeni sağlık tasarısını Senato’dan geçiremeyince büyük bir yenilgi yaşadı.

Siyaset uzmanı Allan Lichtman’a göre bu yenilgi, Başkan’ın siyasi gündemini hayata geçirme sürecini epey yavaşlattı: “Hükümetin tüm kanatlarını kontrol eden hiçbir iktidar partisi, Trump yönetimi kadar boş bir gündeme sahip olmamıştı. Üstelik Kongre’nin kontrolu da onlarda.”

Başkan’ın Twitter alışkanlığı da zaman zaman fazlasıyla rahatsızlık veriyor. Virginia eyaletinin Charlottesville kentindeki şiddet dolu gösterilerle ilgili mesajlarının yarattığı rahatsızlık gibi.

Trump, “Ama aynı zamanda her iki tarafta gerçekten iyi insanlar da var,” şeklinde konuşmuştu.

Virginia Üniversitesi’nden Larry Sabato, Kongre’nin başarısız ve karışık olmasının Trump’ın reytingini düşürdüğü görüşünde: “Amerikalılar’ın büyük çoğunluğu, artık Donald Trump’ın başkan olarak kötü bir iş çıkardığını düşünüyor. İş performansını sönük buluyor. Bu durumda bir düzelme de yok.”

Yine de başkanın siyasi tabanı ona hala sadık. Bu kesim, Trump’ın seçim mitingi gibi toplantılarından ve Twitter mesajlarından memnun.

George Washington Üniversitesi'nden Matt Dallek, “Anketlerde hala yüzde 35-38 civarında desteği olduğu için, Kongre’yi kontrol eden Cumhuriyetçiler’in Trump’la ters düşmesi çok zor,” diyor.

Trump ayrıca, bir dönem danışmanı olan Steve Bannon gibi müttefiklerinin yardımına güveniyor.

Steve Bannon, “Bu ülkedeki her birey, her gece diz çöküp Tanrı’ya, Donald Trump Amerika Başkanı olduğu için dua etmeli,” dedi.

Larry Sabato’ya göre Rusya soruşturmasıyla ilgili yeni suçlamalar da Beyaz Saray’ın saygınlığına gölge düşürüyor. Trump’ın başkanlığının ne yönde ilerlediğiyse gün geçtikçe belirsizleşiyor: “Peki bunu tersine çevirebilir mi? Evet. Yeniden seçilebilir mi? Kesinlikle. Bazen işin zor olan kısmı ilk kez seçilmektir. Ama hem kendi planlarını gerçekleştirmek için, hem Kongre’yi Cumhuriyetçiler’in elinde tutmak için, hem de yeniden seçilmek için kendi işini zorlaştırıyor.”

Trump’ın seçilmesi, Amerikan siyaseti için bir dönüm noktasıydı ama bu seçimin hem ülkeye hem dünyaya etkisi hala ucu açık bir soru.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG