Erişilebilirlik

‘Başkan Trump Güveni Sarsıldığı İçin Flynn'den İstifasını İstedi’


Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Başkan Donald Trump’ın, ulusal güvenlik danışmanı Mike Flynn’den, herhangi bir hukuki kaygıdan dolayı değil, ona duyduğu güvenin sarsılmasından dolayı istifasını istediğini açıkladı.

Spicer günlük basın brifinginde, Flynn’in Rus büyükelçisiyle telefon görüşmelerinin yarattığı koşullar neticesinde oluşan güven azalmasının, kritik bir boyuta ve sürdürülemez bir duruma geldiğini söyledi.

Flynn’in, önceki başkan Barack Obama henüz görevi resmen Trump’a devretmemişken Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’la görüşmelerinde Rusya’ya yeni yaptırımlar konusunu da konuştuğu; ancak bunu başta Başkan Yardımcısı Mike Pence olmak üzere yetkililerden gizlediği ortaya çıkmıştı.

Tartışmaların büyümesinin ardından Pazartesi akşamı görevinden ayrılan Flynn, istifa mektubunda Pence’e ve diğer yetkililere, Rus diplomatla görüşmelerinin içeriğine dair eksik bilgi verdiğini itiraf etmişti.

Amerika yasalarında ayrıca, yetkili olmayan vatandaşlarının yabancı ülkelerle diplomasi yürütmesi suç sayılıyor. Ancak Flynn’in istifasının istenmesi, görüşmelerin içeriğinden çok, Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yanlış yönlendirdiği fikrinden kaynaklanmış görünüyor.

“Hukuki sorun oluşturmuyor”

Spicer, “Bu güvenle alakalı bir adımdı. Mesele, Flynn’in Başkan Yardımcısını yanlış yönlendirip yönlendirmediğiydi ve nihayetinde bu, Başkan’ın General Flynn’den istifasını istemesine yol açtı” diye konuştu.

Adalet Bakanlığı, Ocak ayı sonlarında Beyaz Saray’ı uyarmıştı. Bakanlık, Trump yönetimi yetkililerinin Rusya ile temasların içeriğine dair açıklamaları ile ABD istihbarat birimlerinin verileri arasında farklar olduğunu bildirmişti. Flynn’in istifası, bu uyarı haberlerinin hemen sonrasında geldi.

Spicer, Beyaz Saray hukuk ofisinin, Adalet Bakanlığı’nın uyarısından sonra derhal Başkan Trump’ı bilgilendirdiğini ve Başkan’ın talimatı üzerine konuyu gözden geçirdiğini, bu çalışma neticesinde de bunun hukuki bir sorun oluşturmadığı kanaatine vardığını bildirdi.

“Trump görüşme talimatı vermedi”

Sözcü Spicer, Trump’ın Flynn’e Rusya’ya Amerikan yaptırımlarını Rus diplomatla konuşması şeklinde bir talimat vermediğini de kaydetti.

Flynn’in Büyükelçi Kislyak’la kendi inisiyatifiyle mi yoksa birilerinin talimatıyla mı görüştüğü ve görüşmede neler konuşulduğu konusu özellikle Kongre’de başta Demokrat çevrelerce geniş şekilde sorgulanıyor. Bu gelişme, kimilerince Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e fazla dostça tavır beslemekle eleştirilen Trump’ın, bu ülkeye yaklaşımına dair soru işaretlerini artırması da muhtemel.

Basın brifinginde Trump’ın Rusya’ya bakışına dair de mesajlar veren Spicer, Başkan Trump’ın Rusya’ya karşı çok sert olduğunu belirterek, “Önceki yönetimin Rusya’nın ilhak etmesine izin verdiği Kırım konusunu gündeme getirmeye devam ediyor. Başkan Trump, Rus hükümetinin Ukrayna’da şiddeti azaltması ve Kırım’ı vermesini beklediğini çok net ortaya koydu” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG