Erişilebilirlik

Trump'tan Eski Danışmanı Roger Stone'un Hapis Cezasına Af


Başkan Donald Trump'ın eski danışmanı ve yaklaşık 50 yıllık dostu ve arkadaşı Roger Stone hapse girmeyecek.
Başkan Donald Trump'ın eski danışmanı ve yaklaşık 50 yıllık dostu ve arkadaşı Roger Stone hapse girmeyecek.

ABD Başkanı Donald Trump, eski danışmanı Roger Stone için özel bir af kararı imzaladı. Stone hakkında verilmiş mahkumiyet kararı nedeniyle 14 Temmuz'da hapse girecekti.

Roger Stone hakkında Rusya’nın 2016 yılındaki başkanlık seçimlerine müdahalesi soruşturması kapsamında, yeminli olarak yalan ifade vermek ve yargıya engel olmak suçlarından kesinleşmiş 3 yıl 4 ay hapis cezası kararı bulunuyordu.

Konuya ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Roger Stone zaten büyük acı çekti. Rusya soruşturmasındaki diğer birçok kişi gibi ona da adil davranılmadı. Roger Stone artık özgür biridir!” ifadeleri kullanıldı.

Başkan Trump’ın Stone hakkında verdiği af kararı tam anlamıyla bir hükmü ortadan kaldırma anlamına gelmiyor. Ancak Stone’un hapis cezasını çekmesini önlüyor.

Donald Trump’ın çok uzun yıllardır arkadaşı ve danışmanı olan 67 yaşındaki Roger Stone, bir süre önce sosyal medya hesabı Instagram’dan yaptığı bir paylaşımda da af istemiş ve sağlık sorunları nedeniyle hapse girmesi halinde hayati tehlike yaşayacağını dile getirmişti.

Başkan Trump, daha önce Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, Stone hakkındaki 7 yıldan 9 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanma talebini “adil olmayan ve korkunç” şeklinde tanımlamıştı.

Trump’ın dava hakkında bu şekilde yorumda bulunmasını Adalet Bakanı William Barr eleştirmiş ve Başkan'ın kendisinin işini yapmasını imkansız hale getirdiğini söylemişti.

Barr da daha sonra Stone hakkında daha hafif bir suçlamadan yana tavır sergilemiş ancak Trump’ın eleştirilerine bir yanıt vermemişti.

Roger Stone, üzerine atılı bulunan 7 suçlamanın tamamını reddetmiş ve kendisinin yargılanmasının siyasi gündem kaynaklı olduğunu savunmuştu.

Beyaz Saray’dan Stone’un affıyla ilgili yapılan açıklamada ayrıca “Stone, solcular ve medyadaki müttefiklerinin, yıllardır Trump’ın başkanlığına zarar vermek adına uğraştıkları Rusya yalanının bir kurbanıdır. Trump’ın kampanyası ya da yönetimiyle Rusya arasında hiçbir gizli anlaşma asla olmamıştır. Bu anlaşma iddiaları, 2016 seçim sonuçlarını kabullenemeyen partizanların fantezilerinden başka bir şey değildir” denildi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff’se Trump’ın Stone’u hapisten kurtarma kararını eleştirdi. Schiff “Bu afla birlikte Trump, Amerika’da iki ayrı adalet sistemi olduğunu net olarak göstermiştir. Biri kendisinin suçlu arkadaşları için geçerli adalet diğeri de herkes için geçerli olan adalet sistemi” dedi.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkan Yardımcısı Mark Warner da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Amerika hukukun üstünlüğü ilkesiyle kurulmuştur. Ancak görünün o ki Başkanımız buna saygısızlık ediyor” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG