Erişilebilirlik

135’ten Fazla Şehirde Başkan Trump Protesto Edildi


Amerika’nın 135’ten fazla şehirinde bir araya gelen protestocular Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalede bulunduğu ve Başkanın çevresindekilerin Rusya ile ilişkilerine dair iddiaları protesto etti. Göstericiler söz konusu iddialar ile ilgili bağımsız bir araştırma komisyonu kurulması ve iddiaların araştırılması taleplerini dile getirdi.

Washington’da düzenlenen protestolarda Amerika’nın Sesi’ne konuşan Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Jamie Raskin de “Demokrat ya da Cumhuriyetçi değil senato dışından bağımsız bir komisyon neler olduğunu araştırmalı ve bizlere bir rapor sunmalı” dedi.

Jamie Raskin
Jamie Raskin

New York’tan San Diego’ya Washington’dan Los Angeles’a kadar çok sayıda şehirde toplamda binlerce kişi gösterilere katılarak benzer talepleri dile getirdi. Protestolarda ayrıca Başkan Donald Trump’ın göçmenlik karşıtı söylemleri ve Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı da eleştirildi. Protestocular “Benim Başkanım değil” ve “Hemen şimdi adalet istiyoruz” sloganları attılar.

Başkan Donald Trump'a destek veren yaklaşık 250 kadar kişi de "Paris değil Pittsburg" temalı bir gösteri ile Beyaz Saray önünde Başkan'a destek verdi. Başkan Donald Trump Amerika'ya zarar verdiğini öne sürerek Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararını açıklarken "Ben Paris'in değil Pittsburg'un oyları ile Başkan seçildim" demişti.

Rusya’nın Amerika'da geçtiğimiz yıl yapılan başkanlık seçimlerine müdahelede bulunduğu iddiaları Amerikan istihbarat kurumlarının Rus bilgisayar korsanlarının Demokrat Parti bilgisayarlarına sızdığının tespit edildiğini açıklamasının ardından başlamıştı.

Başta Rus Büyükelçi Kislyak olmak üzere Rus yetkililer ile yetkileri dışında görüşmeler yaptıkları iddiaları nedeniyle şu ana kadar ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn istifa etmek zorunda kalırken Adalet Bakanı Jeff Sessions kendisini söz konusu soruşturmalardan çekme kararı almak durumunda kalmıştı. Ardından FBI Direktörü James Comey Senato'da verdiği ifadesinde FBI'ın Başkan Donald Trump kampanyasındaki kişiler ile Rusya arasındaki ilişkiler hakkında FBI'ın bir soruşturma yürüttüğünü söylemişti.

Daha sonra Başkan Trump tarafından görevden alınan eski FBI Direktörü Comey’in görevdeyken Başkan’ın kendisinden Flynn ile ilgili soruşturmayı daha fazla ileri götürmemesini istediğini söyleyen bir iç yazışma yayınladığı ileri sürüldü.

Eski FBI Direktörü bu konu ve diğer iddialar ile ilgili olarak istihbarat komisyonunda bu hafta Perşembe günü ifade verecek. Comey görevden alındıktan sonra ilk kez resmi makamlar önünde konuşuyor olacak.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG