Erişilebilirlik

Obama'yı İkinci Döneminde de Zorlu Konular Bekliyor


Obama'yı İkinci Döneminde de Zorlu Konular Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
Linki indirmek için
Time Dergisi Başkan Barack Obama’yı 2012’ için “Yılın Adamı” seçti. Başkan Obama zorlu bir yıl geçirdi, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’e karşı yoğun bir kampanyadan sonra ikinci dönem için seçimi kazandı. Ancak Başkan’ı ikinci dönemde de çetin konular bekliyor.

Chicago’da seçim gecesi Obama taraftarları zaferlerini coşkuyla kutladı.

Başkan Obama, “Beyaz Saray’a yapılacak işleri halletmek amacıyla daha kararlı ve daha heyecanlı bir şekilde geri dönüyorum,” şeklinde konuşmuştu.

Ancak Başkan Obama’nın zaferin tadını çıkarması kısa sürdü.

Connecticut’ın Newport kentindeki okul saldırısı üzerine Başkan ulusal lider olarak Amerikalılar’ın acısını dindirmeye koştu: “Buna daha fazla izin veremeyiz. Bu trajediler son bulmalı. Bunları sona erdirmek için de değişmemiz gerekiyor.”

Başkan Obama son aylarda, Kongre’deki Cumhuriyetçilerle yarım trilyon dolarlık otomatik kesintiler ve vergi artışı konusunda uzlaşmak için yoğun çaba harcadı.

Reagan döneminin Beyaz Saray Genel Sekreteri Ken Duberstein’e göre, seçimi kazanmak Obama’ya yeni bir sayfa açma fırsatı verdi: “Seçmenler Başkan Obama’ya, belki de 2008’de verdiği sözü tutması için ikinci bir şans verdi. Obama, Washington’da yönetimle kongreyi işbirliği yapabilecek duruma getirmeyi vadetmişti.”

Brookings Enstitüsü uzmanı Thomas Mann’a göre, Cumhuriyetçiler’in önünde de yeni bir başlangıç yapma fırsatı var: “Cumhuriyetçiler’in Başkan’ın ikinci döneminde hep muhalefet yapması iyi olmaz. Sorunların çözümüne karşı her zaman engel oluştururlarsa kendi ölüm fermanlarını yazmış olurlar.”

Ancak vergiler ve harcamalarla ilgili zor kararlar yüzünden, Başkan kendi partisinden de özveride bulunmasını isteyebilir.

Ken Dunerstein, “Liderliğin önemli bir özelliği, en güçlü müttefiklerinize ‘hayır’, en sert muhaliflerinize de ‘evet’ diyebilmektir. Birleştirici bir güç olmak zorundasınız,” diyor.

Başkan Obama 20 Ocak’ta ikinci dört yıllık dönem için resmen andiçecek, 21 Ocak’ta da büyük bir törenle göreve başlayacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG