Erişilebilirlik

Başkan Obama'dan Mübarek Hükümetine Çağrı


Başkan Obama'dan Mübarek Hükümetine Çağrı
Başkan Obama'dan Mübarek Hükümetine Çağrı

Başkan Barack Obama, Mısır’da halkın tepkilerine daha hassas bir hükümete, “düzenli bir şekilde” geçiş yapılması çağrısında bulunurken, Avrupalı liderler de hür ve adil seçimler yapılması çağrısı yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Obama’nın son iki gün içinde İngiliz, Türk, İsrail ve Suudi Arabistanlı liderlerle telefonda Mısır’daki gelişmeleri ele aldığı bildirildi.

Taraflara itidal çağrısını yineleyen Obama, aynı şekilde Mısır halkına toplanma, dernek kurma ve ifade özgürlüğü gibi daha geniş demokratik haklar verilmesini istedi.

İngiliz, Fransız ve Alman liderler de, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’ten, hür ve adil seçimlere fırsat verecek geniş tabanlı bir hükümet süreci başlatmasını istedi.

Bölgedeki en önemli müttefiklerinden biri olan Mısır’daki gelişmeler, Amerika’yı da kaygılandırıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Washington’un Mısır’da demokrasiye “düzenli bir geçiş” görmek istediğini söyledi.

Fox televizyon kanalında konuşan Clinton, Amerikan hükümetinin ülkede baskıya yol açacak bir tür “yönetime el koyma” girişimi görmek istemediğini belirtti.

Clinton, ABC televizyon kanalına verdiği demeçte ise Obama yönetiminin önde gelen bir müttefik olan Mısır’a yardımı kesmeyi görüşmediğini açıkladı.

CNN televizyonunda da konuşan Clinton, Hüsnü Mübarek’in demokrasiye geçişi nasıl sağlayacağı sorusuna, Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçiminin Eylül’de yapılmasının planlandığını hatırlatarak, bu seçimin özgür, saygın ve adil gerçekleşmesi gerektiği yanıtını verdi.

Öte yandan İsrail Başbakan Benyamin Netanyahu, Mısır’daki hükümet karşıtı gösterileri dikkatle izlediklerini söyledi. İsrail ile barış anlaşması imzalayan Mısır, İsrail ve Filistinliler arasında önemli arabuluculuk rolü oynuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG