Erişilebilirlik

Obama'dan Ekonomik Adalet Çağrısı


Başkan Obama'nın son Birliğin Durumu konuşması Kongre'de siyasi kutuplaşmanın en üst seviyeye çıktığı bir döneme rastlıyor
Başkan Obama'nın son Birliğin Durumu konuşması Kongre'de siyasi kutuplaşmanın en üst seviyeye çıktığı bir döneme rastlıyor

Başkan Barack Obama 2012 ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında Amerikan ekonomisini canlandırmak için reform ve yatırımların arttırılması çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisi’yle Senato’nun özel oturumda ulusa hitap eden Obama, “sürdürülebilir” bir ekonomi kurulması gerektiğini söyledi. “Ulaşabileceğimiz bir Amerika hayal edin” diyen Başkan Obama “kendi enerji kaynaklarını kontrol edebilen, güvenliği ve refahı dünyadaki diğer istikrarsız bölgelere bağlı olmayan, çok çalışmanın ve sorumluluk almanın ödüllendirildiği” bir ekonomi vizyonu çizdi.

Geçmişteki ekonomi politikalarını eleştiren Obama, o günlere geri dönülmeyeceğini vurguladı. “Bu gece nasıl ilerleyebileceğimizden konuşmak, sürdürülebilecek bir ekonominin planlarından söz etmek istiyorum,” diyen Obama, yeni ekonomik planının ülke içi üretime, yerli enerji kaynaklarına, Amerikan işgücü kalitesinin yükseltilmesine ve yeni Amerikan değerlerinin tesisine dayandığının altını çizdi.

Ekonomik Adalet, Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme

Obama konuşmasında ekonomik adalet vurgusu yaptı. Amerika’da gittikçe büyüyen gelir uçurumuna dikkati çeken Obama, ekonominin düzelmesi için herkesin eşit muamele görmesi, aynı kurallara göre oynaması gerektiğini belirtti. Amerika, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin son verilerine göre gelir uçurumunun en yüksek olduğu ülke. Amerika’yı Meksika ve Türkiye izliyor.

Obama varlıklı kesimlerden yeterince vergi alınmamasını eleştirirken Amerikan Kongresi’ni gelir vergilerinin arttırılmaması için harekete geçmesini istedi. Obama, “Amerika’da vergi sistemi nedeniyle milyonerlerin dörtte biri, milyonlarca orta sınıf aileden daha düşük vergi oranına tabi,” diyerek vergi reformu çağrısında bulundu. Obama, “Yeni vergi reformu çıkarın, yarın hemen imzalarım” diye konuştu.

Obama, “Unutmayalım. Çalışkan, kurallara uyan milyonlarca Amerikalı, mali sistemin ve devletin de bu şekilde olmasını istiyor” diye konuştu. “Herkesin sorumluluk üstlendiği bir Amerika” vizyonu çizen Obama, kurtarma paketlerine, sorumluluktan kaçışa geçit verilmeyeceğini söyledi.

2008 krizi sırasında iflasın eşiğine gelen büyük şirketlere – özellikle riskli yatırımlar neticesinde zor durumda kalan finans şirketlerine – kurtarma paketi hazırlanması, Amerikan kamuoyunun bazı kesimlerinde büyük tepkiye yol açmıştı. Obama, bankaların artık riskli yatırımlar yapamayacağını söyledi, “Bundan sonra sizi kurtarmayacağız,” dedi.

Obama konuşmasında özellikle sanayi üretiminin yeniden canlandırılması konusu üzerinde durdu. Bununla birlikte Obama konuşmasında, yönetiminin özellikle otomotiv sektörüne yaptığı yardımları övdü, bu şirketlere yeni sorumluluklar yüklediğini söyledi ve General Motors, Chrysler ve Ford şirketlerinin o dönemden bu yana büyüme kaydettiğini söyledi.

Amerikan ürünlerine pazar bulmak için dünyanın her yerine gideceğini söyleyen Başkan Obama, Çin gibi ticarette adil davranmayan ülkelerin attığı adımları inceleyecek yeni bir birim kurulacağının işaretini verdi.

Obama Amerikan ekonomisinin canlandırılması için altyapı yatırımlarının da arttırılmasını savunurken, insan kaynaklarına – özellikle eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Barack Obama konuşmasında icraatlarını da savundu. Göreve gelmeden önceki altı ayda dört milyon Amerikalının, bir dört milyonun da kendi ekonomi politikalarını uygulamaya koyuncaya kadar işini kaybettiğini söyleyen Obama, son 22 ay içindeyse Amerikan işletmelerinin üç milyon yeni iş sahası açtığını kaydetti.

Ekonomik toparlanma işaretlerine vurgu yapan Obama, “Birliğimizin durumu güçleniyor” diye konuştu.

Enerji politikalarına da açıklık getiren Obama, deniz altındaki petrol ve doğalgaz kaynaklarının yüzde 75’ini açtıracağını, yabancı petrole bağımlılığı azaltmak için petrol üretimini sekiz yılda en üst düzeye çıkardıklarını söyledi. Bununla birlikte dünyadaki petrol rezervlerinin yüzde 2’sine sahip olmanın tek başına yeterli olmayacağının altını çizen Başkan, doğalgaz üretimini de arttıracakları ve bu şekilde 600 bin kişiye iş sağlamayı hedeflediklerini, bunun yanı sıra temiz enerji kaynaklarının da geliştirileceğini, alternatif enerji alanındaki çalışmaları Almanya ve Çin’in tekeline bırakmak istemediğini kaydetti. Enerji tasarrufu konusuna da dikkati çeken Obama, enerji israfını önleyen işletmelere teşvik sağlama önerisinde bulundu.

Obama, ilerleme sağlamak için Kongre’deki muhalefetle çalışmaya hazır olduğuna dikkati çekti. Karşısına çıkarılacak engellerle aktif olarak mücadele edeceğini kaydeden Obama, “Bu ekonomik krize yol açan aynı politikaları geri getirecek her çabaya karşı duracağım,” diye konuştu.

Amerikan kamuoyunun Washington’a güvenini kaybettiğini söyleyen Obama, geçen yıl Kongre’de federal hükümetin içine girdiği borç kriziyle ilgili yaşanan sert kavgalara dikkati çekti ve “fiyasko” diye tanımladığı bu kavganın Amerikan ekonomisine duyulan güveni düşürdüğünü söyledi.

Halk ve Wall Street arasında güven kaybının da yaşandığını sözlerine ekleyen Obama, bu uçurumun her geçen yıl büyüdüğünü belirtti. Siyasete para karıştığını, seçimle işbaşına gelen politikacıların şirket hisseleri edinerek siyasi nüfuzlarıyla bağlı oldukları sektörleri etkilemeye çalıştığını söyleyen Obama yine Kongre’ye seslenerek, bunu engelleyen bir yasa çıkarmaları durumunda hemen yarın imzalamaya hazır olduğunu kaydetti. Obama siyasi kampanyalara parasal katkı yapan lobi şirketlerinin Kongre’deki nüfuzlarını kırma çağrısında da bulundu.

Obama devletin etkinliğini arttırmak için Washington’daki sert siyasi mücadelelerden vazgeçilmesini istedi.

Başkan Obama’nın 2012 ‘Birliğin Durumu’ konuşması, seçim yılına denk geliyor olmasından dolayı büyük önem taşıyordu. Yeniden seçilmeye çalışan Obama, bir yandan seçmenleri icraatlarının başarılı olduğuna ikna etmeye çalışırken, diğer yandan da Temsilciler Meclisi’ni kontrol eden Cumhuriyetçi Partili muhalefetin direnişini kırmaya çalışıyor. Obama özellikle vergilerin arttırılması, kamu harcamaları ve devletin ekonomideki rolü konusunda muhalefetin engeline takılmıştı.

Savaşlar Sona Eriyor, Değişim Geliyor

2012 Birliğin Durumu konuşmasında Obama beklendiği gibi iç konulara, ekonomik sorunlara odaklandı. Ancak Amerikan başkanı dış gelişmelere de dikkati çekti. Obama, Irak ve Afganistan savaşlarında sona gelindiğini, Ortadoğu’nun değişimden geçtiğini vurguladı.

“Dokuz yıl aradan sonra ilk kez Irak’ta savaşan Amerikan askeri yok” diyen Obama, 20 yıl aradan sonra da ilk kez Usame bin Ladin’in Amerika’ya tehdit oluşturmadığını, El Kaide liderlerinin çoğunun yenilgiye uğratıldığını, Taleban örgütünün hızının kesildiğini ve Afganistan’dan asker çekmeye başladıklarına değindi.

Ortadoğu ve kuzey Afrika’ya değişimin geldiğini vurgulayan Obama, “Suriye’de Esad rejimi de değişimin geri çevrilemeyeceğini göreceğinden eminim,” diye konuştu. Başkan Obama, "İstikrarlı, güçlü demokrasiler ve serbest piyasalarla sonuçlanacak politikaları destekleyeceğiz, çünkü baskı hiçbirzaman özgürlükle mücadele edemez," diye konuştu. Obama “Kadın, erkek, Hristiyan, Müslüman, Yahudi tüm insanların haklarını, onurunu savunacağız,” dedi. Ortadoğu’daki değişimin nasıl sonuçlanacağının bilinmediğini söyleyen Obama, gelişmelerin o bölgenin insanlarına bağlı olduğunu vurguladı.

Birliğin durumu konuşmasında Obama, İran’la ilgili gelişmeleri de değerlendirdi. Obama, Amerika’nın İran’ın nükleer silah edinmesini engelleme konusunda kararlı olduğunu ve bu amaçla tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtmekle birlikte, sorunun hala barışçı çözümüne inandığını söyledi. Obama, "Eğer İran yolunu değiştirirse ve sorumluluklarını yerine getirirse dünya topluluğuna yeniden katılabilir," dedi.

Obama, konuşmasında müttefiklerle ilişkilerin yeniden güçlendiğini söyledi ve Amerika'nın İsrail'in güvenliğine de bağlı olduğunu yineledi.

Başkan Obama, “Dünya değişiyor, her şeyi kontrol edemeyiz, ancak Amerika dünya meselelerinde vazgeçilmez bir ülke olmaya devam ediyor,” dedi ve ekledi: "Amerika’nın gerilediğini veya etkisini kaybettiğini söyleyen varsa neden söz ettiklerini bilmiyor.”

Her yıl Ocak ayında yapılan ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında Amerikan başkanı icraatları ve programı konusunda Amerikan Kongresi’ne ve kamuoyuna bilgi veriyor. Televizyonlardan canlı olarak yayınlanan konuşmayı Senatörler, Temsilciler Meclisi üyeleri, Bakanlar Kurulu, Anayasa Mahkemesi yargıçları, komuta kademesi ve diplomatlar izliyor.

XS
SM
MD
LG