Erişilebilirlik

Obama 2014'te Yükselişe Geçebilir mi?


Başkan Obama 2014'te Yükselişe Geçebilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

2013'te siyasi açıdan zor bir yıl geçiren Başkan Obama Salı akşamı yapacağı yıllık Birliğin Durumu konuşmasına hazırlanırken, uzmanlar 2014'de başkanın siyasi gücünü yeniden kazanıp kazanamayacağını tartışıyor

2014 siyasi açıdan Amerika için çok yoğun bir yıl olacak. Başkan Obama, 28 Ocak'ta yapacağı Birliğin Durumu konuşmasında siyasi önceliklerini ortaya koyacak. Kasım ayında seçmenler sandık başına giderek, Kongre üyelerini seçecek. Kongre seçimleri, hem Başkan Obama için, hem de iki büyük siyasi partiden Kongre üyeleri için büyük riskler taşıyor.

2012'de seçimleri yeniden kazanan Başkan Obama, iki buçuk ay sonra, Birliğin Durumu konuşmasında çok sıcak karşılanmıştı.

Ancak 2013 Başkan için özellikle de kendi adıyla anılan tartışmalı sağlık reformu yüzünden siyasi açıdan çok zor bir yıl oldu.

Obama, 2014’te zengin ve orta gelirli sınıf arasındaki gelir uçurumunu azaltmaya ağırlık vermeyi planlıyor.

Obama: "Ekonomiyi toparlarken kimseyi geride bırakmadığımızdan emin olmamız gerek. Önümüzde yapılacak daha çok iş var."

Cumhuriyetçi Partili strateji uzmanı Ron Bonjean'e göre partililer, bu yıl da Obamacare adlı sağlık reformunu zayıflatmaya çalışacak: "Şimdilik hedefte sağlık reformu var. Uygulama konusunda Obama yönetimi beceriksizlik sergiliyor."

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili lideri John Boehner’a göre, partinin bu yılki hedeflerinden biri sosyal yardım programlarının genişlemesini yavaşlatmak.

John Boehner: “Cumhuriyetçiler vergilerin arttırılmasına razı olmadıkça ne Başkan, ne de Demokrat Partililer bu konuyu konuşmaya yanaşıyor. Biz vergileri arttırmayacağız.”

Brookings Enstitüsü’nden Thomas Mann, Obama’nın ekonomideki iyi işaretlere ve gelir eşitsizliğine, Birliğin Durumu konuşmasında yer vermesini bekliyor: “Ekonomik durum, artan istihdam, büyüme ve asgari ücret konusu önemli. Çünkü bütün arkasında ekonomik eşitsizlik ve Amerika’daki ekonomik kutuplaşma var.”

Partilerüstü Politika Merkezi uzmanı John Fortier’e göre ikinci dönemlerindeki başkanlar, siyasi nüfuzlarını yeniden kazanmada daima güçlük çeker: “İkinci dönemde başkanların popülariteleri düşer. Kongre’deki rakip partiyi karşılarında bulurlar. Bundan dolayı da ilk dönemde yaşadıkları gibi gündemlerini Kongre’den geçirme şansları daha azdır.”

John Fortier’e göre bu yılın gündemini Kasım’daki ara seçimlere kadar sürecek siyasi savaşlar oluşturacak: “Ara seçimlere kadar yaşanacak uzun süreç, çoğunlukla başkanın aleyhinde gelişir. Burada sorulması gereken soru, Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da çoğunluğu ele geçirecek oya sahip olup olmayacağı.”

Temsilciler Meclisi üyeleri iki yılda, Senato üyeleriyse altı yılda bir seçime giriyor. Bu yıl senatörlerin üçte biri seçime gireceği için, en büyük riski alacak Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesi alacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG