Erişilebilirlik

Başkan Obama Kuran Yakma Olayından Dolayı Özür Diledi


Bagram üssüne saldıran Afgan protestocular
Bagram üssüne saldıran Afgan protestocular

Başkan Barack Obama, Afganistan’da NATO askerlerinin yanlışlıkla Kuran yakmasından dolayı özür diledi.

Obama Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye gönderdiği mektupta, olaydan “derin üzüntü duyduğunu” ve “içten bir şekilde” özür dilediğini bildirdi.

Olayın “bir hata” olduğunu vurgulayan Obama, sorumluların cezalandırılacağını ve bundan sonra böyle bir olayın tekrarlamaması için gerekli tüm tedbirlerin alınacağını belirtti.

Öte yandan ülkenin birçok yerinde “Kuran yakma” olayı protesto ediliyor. NATO yetkilileri, doğudaki Nangarhar’da bir askeri üste Afgan askeri üniforması giymiş bir kişinin iki koalisyon askerini öldürdüğünü açıkladı.

Ülke genelinde Salı gününden bu yana devam eden protesto eylemlerindeyse, göstericilerin güvenlik güçleriyle çatışması sonucu en az 13 kişi hayatını kaybetti. Taleban bugün yayınladığı açıklamada, Afganları Kuran’a saygısızlık gösterilmesine misilleme amacıyla yabancı hedeflere saldırmaya çağırdı.

Lağman’da yüzlerce protestocu, Amerikan üssüne taşlarla saldırdı. Baglan’da da bir protestocu vurularak öldürüldü, iki polis yaralandı.

Sükunet çağrısında bulunan Devlet Başkanı Karzai, halkın protesto hakkı olduğunu söylemekle birlikte şiddetten uzak durulmasını istedi.

Öte yandan Amerika Savunma Bakan Yardımcısı Ashton Carter Kabil’e giderek Kuran yakma olayıyla ilgili olarak Afgan yetkililerden özür diledi. Uluslararası koalisyon birliklerinin komutanı Orgeneral John Allen da özür dileyen bir açıklama yayınladı, Kuran’ın diğer imha edilecek belgelerle birlikte uygun olmayan bir şekilde yakılmasının hiçbir şekilde kasıt içermediğini bildirdi. Amerikalı komutan, olayla ilgili soruşturma açtığını duyurdu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bazı protestocular Amerikan askerlerini ülkelerinde istemediklerini açıkladı, verilen vaatlerin Müslümanların maruz kaldığı saygısızlığı gidermeyeceğini savundu.

Geçmişte yaşanan Kuran yakma olayları da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği gösterilere yol açmıştı. Geçen yıl Nisan ayında Florida eyaletinde küçük bir kilisenin rahibi olan Terry Jones’un Kuran yakması sonucu Afganistan’da çıkan gösterilerde 20 kişi ölmüştü.

XS
SM
MD
LG