Erişilebilirlik

Başkan Obama’dan İlk Resmi Ziyaret İsrail’e


Beyaz Saray’a göre, Başkan Obama, tarihi açıklanmayan ziyaret çerçevesinde İsrail’den sonra Batı Şeria ve Ürdün’de temaslar yapacak

Başkan Obama’nın ikinci dört yıllık döneminin başında ilk resmi ziyaretini İsrail’e yapacağı açıklandı. Ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği konusu açıklık kazanmadı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Obama İsrail ziyareti sırasında İsrailli yetkililerle çok çeşitli konuları ele alacak ancak özellikle Suriye ve İran üzerinde duracak.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Başkan Obama’nın ziyaret konusunu Ocak sonunda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla bir telefon görüşmesinde ele aldığını söyledi.

Sözcü Carney, Başkan Obama’nın ikinci dört yıllık döneme başlamasının ve İsrail’de yeni hükümetin kurulmasının, Amerika’yla İsrail arasındaki derin ve kalıcı bağları koruma taahhüdünü yenilemek açısından iyi bir fırsat oluşturduğunu bildirdi. Carney, ziyaret sırasında Başkan Obama’nın, iki ülkeyi de yakından ilgilendiren çeşitli konuları ve özellikle de İran ve Suriye’yi ele alma fırsatı bulacağını kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Carney’e göre Başkan Obama, İsrail’den sonra Batı Şeria ve Ürdün’de temaslar yapacak.

Jay Carney, Başkan Obama’nın Filistin Yönetimi yetkilileri ve Ürdünlü yetkililerle ikili ve bölgesel konuları ele alacağını belirtti.

İsrail medyası, Başkan Obama'nın 20 Mart'ta İsrail'i ziyaret edeceğini yazmıştı. Carney açıklamasında tarihi doğrulamadı ve bu konudaki açıklamanın daha sonra yapılacağını söyledi.

Başkan Obama ve Beyaz Saray yetkilileri sık sık Amerika-İsrail ilişkilerinin her zamankinden daha güçlü olduğunu vurguluyor. Ancak Başkan Obama’nın İsrail Başbakanı Netanyahu’yla ilişkileri “zor ve gergin” olarak tanımlanıyor.

Barack Obama 2008 yılında başkan adayıyken İsrail’i ve Batı Şeria’yı ziyaret etmişti. Obama ziyareti sırasında Amerika’nın İsrail’i koruma taahhüdünü tekrarlamış, İran’ın nükleer silah edinmesine de engel olacağını söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG