Erişilebilirlik

Başkan Obama’dan Birlik Çağrısı


Obama yemin töreninde yaptığı konuşmada Amerikalılardan siyasi görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak birlikte hareket etmeye çağırdı

Başkan Barack Obama Kongre’de başkanlık yemini ettikten sonra halka hitaben yaptığı konuşmada, politik görüş ayrılıkları nedeniyle bölünen Amerika için birlik çağrısında bulundu. Obama konuşmasında Amerikalıları partizan tutumları geride bırakıp, ortak
hareket etmeye çağırdı.

Obama, anayasanın tüm bireylere özgürlük ve mutluluğu arama hakkı tanıdığının altını çizdi ve Amerika’nın yeni güçlüklere ayak uydurmasının gerekliliğine işaret etti: “Biz, Amerikan halkı olarak hala her vatandaşın onurlu ve güvenli bir yaşam hakkı olduğuna inanıyoruz. Bütçe açıkları ile sağlık harcamalarını düşürme arasında zor seçimler yapmalıyız. Ama Amerika’nın bu ülkeyi inşa eden kuşağın sosyal güvenlik ihtiyaçları ile geleceğini inşa edecek kuşaklarına yatırım yapma konusunda bir seçime zorlanması gerektiği görüşüne katılmıyoruz.”

Obama, 19 dakika kadar süren konuşmasında vergi reformu, sosyal güvenlik ve bireysel silahların kontrolü konusundaki görüşlerini aktardı, ikinci dört yıllık görev süresinde öne çıkarmak istediği konuları da güçlü bir dille savundu. Bu konular arasında orta sınıfın hakları, göçmenlik reformu, eşcinsel hakları, küresel iklim değişikliğiyle mücadele yer aldı.

İlk dönemine küresel mali krizin gölgesinde giren Obama, ikinci dönemi için iyimser değerlendirmelerde bulundu. Başkan, “Kararlılığımızı test eden sınavlardan geçtik. 10 yıl süren savaş sona eriyor. Ekonomik canlanma yeniden başladı. Sınırsız bir dünyanın gerektirdiği tüm özelliklere sahip olduğumuz için Amerika’nın önündeki seçenekler de sınırsızdır. Biz bu an için varız ve beraber hareket ettiğimiz sürece bu anı yakalayacağız,” dedi.

Başkan, “yeni teknoloji ve fikirleri benimsemeli, vergi yasalarımızı, okullarımızı reformdan geçirmeli, vatandaşlarımızı daha yüksek hedeflere ulaşacak şekilde güçlendirmeliyiz” mesajını da verdi. Obama, yöntemlerimiz değişse de hedefimiz aynıdır dedi ve bu hedefi de her bireyin kararlılığını ve çabasını ödüllendiren bir Amerika olarak tanımladı.

Başkan dış politika konusunda da Amerika’nın tüm dünyada demokrasiyi savunmaya devam edeceğinin altını çizdi: “Amerika, dünyanın her köşesinde güçlü ittifakların odak noktası olmaya devam edecektir. Ülke dışındaki krizleri yönetme konusundaki yeteneklerimizi destekleyen kurumları güçlendireceğiz, çünkü barış içindeki bir dünya herkesten çok dünyanın en güçlü ülkesinin çıkarlarını yakından ilgilendiriyor. Asya’dan Afrika’ya tüm Amerika kıtasından Ortadoğu’ya dünyanın her yerinde demokrasiyi desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü hem çıkarlarımız hem de vicdanımız özgürlük isteyenler adına hareket etmemizi gerektiriyor.

Obama’nın konuşmasını yaklaşık 800 bin kişi Washington’da, milyonlarca kişi de televizyonları başında izledi. Obama’nın ilk dönem yemin törenine yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi katılmıştı.

Başkan yemin töreni sonrasında Senato binasına giderek, yeni bakanlarının atama kararnamelerini imzaladı, ardından eşiyle birlikte Kongre’de verilen öğle yemeğine katıldı.

Başkan Barack Obama ve eşi, yemin töreni nedeniyle düzenlenen resmi yürüyüş sonrasında akşam saatlerinde de iki baloya katılacak. 2009 yılındaki tören nedeniyle 10 balo düzenlenmişti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG