Erişilebilirlik

Obama Erdoğan'la Telefon Görüşmesi Yaptı


Obama-Erdoğan görüşmesi, Başkan'ın Ermeni anma günü dolayısıyla yayınladığı mesajına Ankara'nın sert tepki göstermesini izliyor
Obama-Erdoğan görüşmesi, Başkan'ın Ermeni anma günü dolayısıyla yayınladığı mesajına Ankara'nın sert tepki göstermesini izliyor

Başkan Barack Obama, 1915 olaylarının yıldönümü gerekçesiyle yayınladığı mesaja Türkiye’nin tepki göstermesinden bir gün sonra, Başbakan Tayyip Erdoğan’la bir telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Libya’daki hava operasyonuna katkılarından ve insani çabalarından dolayı Türkiye’yi övdüğü; iki liderin sivillere yönelik saldırılara son verilmesi ve Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin görevini derhal bırakması konusunda görüşbirliği içinde olduğu bildirildi.

Obama ve Erdoğan telefon görüşmesinde, Şam hükümetinin Suriyelilere karşı kabul edilemez şiddete başvurmasından dolayı kaygılarını ifade etti. İki lider ayrıca Suriye hükümetinin şiddete son vermesi ve derhal anlamlı reformlar uygulayarak halkın demokrasi talebine saygı göstermesi konusunda anlaştı.

Obama ayrıca Erdoğan'a, Türkiye'yle İsrail'in, ilişkilerini bölgesel istikrara katkı sağlayacak şekilde geliştirme fırsatı bulması dileklerini iletti.

Beyaz Saray açıklamasında, Obama’nın 24 Nisan mesajına ve Türkiye’nin tepkisine yer verilmedi. Obama Cumartesi, Ermeni Anma Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında “soykırım” ifadesini kullanmamış, ancak iki yıl önceki mesajında olduğu gibi Ermenice, 'Meds Yeghern' yani 'büyük felaket' ifadesine yer vermişti. Başkan’ın mesajında ayrıca, “Ermeni halkının mirasının, kendilerini yok etmeye çalışanlar üzerinde kazandıkları zafer olduğu" belirtildi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Başkan Barack Obama'nın, 24 Nisan Anma Günü dolayısıyla yayınladığı mesajı, gereksiz bir açıklama olarak nitelemiş ve bu tür girişimlerin Türkler ve Ermenilerin ortak tarihleriyle ilgili gerçeklerin adil bir şekilde ortaya çıkarılması yolundaki çabaları karmaşık hale getireceğini söylemişti.

Büyükelçi Tan Twitter üzerinden yayınladığı yanıtında, "Tarihi acıların tek yanlı yorumlanması taraflar arasında barış ve uzlaşmaya yardım etmeyecektir," ifadelerine yer verdi.

XS
SM
MD
LG