Erişilebilirlik

Başkan Obama 2013 Savunma Bütçe Yasası’nı İmzaladı


Başkan Barack Obama Guantanamo’daki askeri tutukevinin kapatılmasını güçleştiren 2013 yılı savunma bütçe yasasını, önceki veto tehdidine rağmen imzaladı

Obama, 633 milyar dolarlık savunma bütçesini tatil yaptığı Hawaii’de imzaladı. Kongre’den önüne gelen bu bütçe yasasının yetkilerini kısmasından rahatsız olduğunu ifade eden Başkan, gelen yasayı madde madde değiştirme yetkisine sahip olmadığı için imzalamak zorunda kaldığını bildirdi.

Obama 2009 göreve geldiği ilk gün, Guantanamo’da terör zanlılarının tutulduğu askeri tutukevini kapatma sözü vermişti. Ancak Amerika’nın savunma harcamalarını belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, Guantanamo’daki tutsakların yargılanmak için Amerika’ya nakledilmesine ödenek sağlamayarak engel oluyor. Aynı şekilde bu tutsakların kendi ülkelerine ya da üçüncü bir ülkeye gönderilmesi konusunda Savunma Bakanı’na yetki vermiyor. Yasa doğal olarak tutsakların Guantanamo’da süresiz kalmasını ve tutukevinin açık kalmasını sağlıyor. Kampta şu anda 170 tutsak kalıyor.

Yasa diğer yandan İran’a yaptırımları da arttırıyor. Aynı şekilde Amerika’nın dış temsilciliklerinde güvenlik için de daha fazla ödenek ayırıyor. Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle dış temsilcilikleri koruyan mevcut asker sayısına bin asker daha eklenecek. 11 Eylül’de Bingazi’deki Amerikan konsolosluğuna yapılan ve Büyükelçi Chris Stevens’la üç elçilik görevlisinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonra en çok tartışma yaratan konu konsolosluğa yeterli güvenlik sağlanmamış olmasıydı.

Guantanamo'daki askeri tutukevinde halen 170 terör zanlısı hapsedilmiş durumda
Guantanamo'daki askeri tutukevinde halen 170 terör zanlısı hapsedilmiş durumda
Başkan Obama yasayı imzalamasına rağmen özellikle Guantanamo’daki tutukevinin açık kalmasına fırsat tanıyacak maddeye değinerek bunun, “Amerikan ulusal güvenliğine tehdit olduğuna, kaynakların boşa harcandığına ve düşmanları güçlendireceğine” inandığını söyledi.

İnsan Hakları Gözlem örgütü Başkan Obama’yı verdiği sözü tutmak için yeterince çabalamamakla suçladı. Kurumun terörle mücadele uzmanı Andrea Prasow, Guantanamo tutukevinin kapatılmasındaki sorumluluğun Obama’ya düştüğünü ve sorumluluğu Kongre’ye attığını savundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG