Erişilebilirlik

ABD: 'Suriye Seçimi Demokrasi Komedisi'


ABD: 'Suriye Seçimi Demokrasi Komedisi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Suriye tarihinde ilk kez birden fazla adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Uzmanlara göre yedi yıllık dönem için üçüncü kez adaylığını koyan Devlet Başkanı Beşar Esat’ın yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor

Lübnan ve diğer ülkelerdeki Suriyeliler cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Suriye’nin hükümet kontrolundaki bölgelerinde ise oy verme işlemi bugün yapıldı.
Oy kullanan Suriyeliler’in çoğu Devlet Başkanı Esat’ı destekler görünüyor.

“Oy kullanma hakkımızı yerine getirmek için buraya geldik. Elbette hepimiz Esat’ın yanındayız. Oy vererek ülkemizi destekliyoruz.”

Ancak Ürdün’deki protestocular gibi Esat’a muhalif olanlar seçimi boykot ediyor.

“Bu uydurma bir seçim, bir komedi. Ne değişecek? Eğer Esat seçmenlerin kendisini sevdikleri için ona oy verdiklerini düşünüyorsa aptal olmalı.”

Suriye’deki üç yıllık iç savaşta 160 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 2,5 milyon Suriyeli ülkeden kaçtı. Kalanların çoğu oy kullanabilecek durumda değil.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü uzmanı David Schenker’e göre ülke dışındaki birçok Suriyeli geride bıraktıkları ailelerinden kaygı duydukları için Esat’a oy veriyor.

“Lübnan gibi yerlerde Suriyeli sığınmacılar korku altında. Çevrelerinde Hizbullah var. Suriyeli istihbarat görevlileri var. Korkutma haberleri geliyor.Ama genelde Suriyeliler’in çoğu seçimleri düzmece bir olay olarak görüyor.”

Schenker Esat’ın rakiplerinin gerçek bir seçenek sunamadıklarını söylüyor.

“Esat’ın karşısında iki rakip var. İkisi de elle seçme adaylar. Biri kampanyasında sadece banka reformu vadediyor. Diğeri ise açıkça Esat’ın cumhurbaşkanlığını destekliyor. Bu gerçek bir seçim değil.”

Bazı uzmanlar yeniden seçilmesinin, Esat’a Suriye krizine görüşmeler yoluyla çözüm bulmayı öngören uluslararası planı kendi çıkarlarına uygun bir şekle sokma konusunda yardımcı olacağı görüşünde.

Ancak Orta Doğu Politikaları Konseyi Genel Direktörü Thomas Mattair’e göre, seçim Esat’ın bölge ya da dünyadaki konumunu güçlendirmeyecek.

“Muhalefet sırf seçimi kazandı diye Esat’ı kabul etmeyecek. Kendisine karşı çıkan komşuları ve Amerika da tepki gösterecek.”

Amerika, Suriye’deki seçimi bir “demokrasi güldürüsü “olarak tanımlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG