Erişilebilirlik

Başkan Biden "Hafızası bulanık ve puslu" diyen savcının raporuna tepki gösterdi: “Hafızam iyi”


Özel yetkili savcı Hur, gizli belge soruşturması için hazırladığı raporda Biden’ın hafızasının zayıf ve bulanık olduğunu iddia etmişti. Başkan Biden savcının raporundaki yorum ve ifadelere "Hafızam iyi. Ne yaptığımı biliyorum" sözleriyle tepki gösterdi.
Özel yetkili savcı Hur, gizli belge soruşturması için hazırladığı raporda Biden’ın hafızasının zayıf ve bulanık olduğunu iddia etmişti. Başkan Biden savcının raporundaki yorum ve ifadelere "Hafızam iyi. Ne yaptığımı biliyorum" sözleriyle tepki gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın yaşı ve hafızasıyla ilgili tartışma, gizli belge soruşturmasını tamamlayan özel yetkili savcının raporunda yer alan bazı ifadelerle büyüdü. Özel yetkili savcı hazırladığı raporda, Biden’ın hafızasının "zayıf ve bulanık" olduğunu iddia etti. Başkan Biden savcının raporundaki yorum ve ifadelere tepki gösterdi.

Özel yetkili savcı Robert Hur, Joe Biden’ın başkan yardımcısı olduğu döneme ait bazı gizli belgelerin kişisel ofisi ve konutunda bulunmasının ardından açılan soruşturmayı yürütüyordu.

Başkan Biden "Hafızası bulanık ve puslu" diyen savcının raporuna tepki gösterdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

Savcı raporunda Biden’ın 2017’de başkan yardımcılığı görevinden ayrılırken Afganistan savaşı ve diğer ulusal güvenlik konularıyla ilgili gizli bilgileri aldığını kaydetti; ancak cezai bir suçlamanın getirilmemesine kanaat getirdi.

“Bulanık, zayıf ve puslu hafıza”

Savcı soruşturmanın ardından hazırladığı raporda, 81 yaşındaki Demokrat Başkan’ın hafızasını “bulanık, hatalı, zayıf ve puslu” gibi ifadelerle tanımladı.

Raporda Biden’ın oğlu Beau Biden’ın ne zaman hayatını kaybettiği dahil, kendi hayatındaki önemli bazı dönemleri tam olarak hatırlayamadığı iddia edildi.

Savcının raporda kullandığı bu ifadeler, 2024 seçimi öncesinde Biden’ın zaman zaman zaman yaptığı gaflar, yavaş yürümesi ve zaman zaman öksürmesi etrafında şekillenen yaşına ilişkin tartışmayı daha da alevlendirdi.

Beyaz Saray’dan “taraflı bir dil” eleştirisi

Beyaz Saray, savcının raporunda da yer verilen 5 Şubat tarihli mektupta Biden’ın hafızasına ilişkin bu değerlendirme ve yorumları reddetti.

Raporda yıllar önce meydana gelen bazı olayların hatırlanmamasına ilişkin durumun “taraflı bir dille” anlatıldığı savunuldu.

Mektupta “Bu yorumların Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı raporda yeri yoktur” denildi.

“Uluslararası bir krizin ortasında olmamıza rağmen 5 saat ifade verdim

Özel yetkili savcı Robert Hur, Biden’la soruşturma kapsamında yapılan mülakatların dökümünü paylaşmadı ve bu nedenle bazı bölümlerde bağlamın çok açık olmadığı belirtiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada savcı Hur’ün ekibiyle 8 ve 9 Ekim günlerinde “İsrail 7 Ekim’de saldırıya uğramış olmasına ve uluslararası bir krizin yönetiminin ortasında olmasına rağmen” beş saat boyunca görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Beyaz Saray savcının raporunda da yer verilen 5 Şubat tarihli mektupta Biden’ın hafızasına ilişkin bu değerlendirme ve yorumları reddetti. Raporda yıllar önce meydana gelen bazı olayların hatırlanmamasına ilişkin durumun “taraflı bir dille” anlatıldığı savunuldu.
Beyaz Saray savcının raporunda da yer verilen 5 Şubat tarihli mektupta Biden’ın hafızasına ilişkin bu değerlendirme ve yorumları reddetti. Raporda yıllar önce meydana gelen bazı olayların hatırlanmamasına ilişkin durumun “taraflı bir dille” anlatıldığı savunuldu.

Biden kamera karşısına çıkarak “Hafızam iyi” dedi

Raporda Biden’ın hafızasına ilişkin ifadelerin ABD basınında geniş şekilde yer almasının ardından, Beyaz Saray akşam 7.30 civarında basın mensuplarına Başkan Biden’ın açıklama yapacağını duyurdu.

Basın duyurusundan 20 dakika sonra kameralar karşısına geçen Biden, kendisine bir suçlama getirmeyen ancak "hafızası zayıf bir başkan" portresi çizen raporun o bölümlerine tepki gösterdi.

Açıklamasının ardından bir gazeteci Biden’a hafızasının kötüleştiğini düşünüp düşünmediğini sordu. “Hafızam iyi” diyen Biden, göreve geldiğinden bu yana gerçekleştirdiği icraatlara dikkat çekti.

Başkan konuşmasında, Hur'un, yargılansa bile jürinin kendisini "iyi niyetli, yaşlı ve hafızası zayıf bir adam" olarak görebileceği için suçlanmadığı yönündeki ifadelerine yanıt verdi.

Biden, “İyi niyetliyim. Yaşlı bir adamım. Ne yaptığımı da biliyorum. Ben başkan olarak bu ülkeyi yeniden ayağa kaldırdım” diye konuştu.

Bir gazetecinin yaşına ilişkin kaygıya işaret eden anket verilerini hatırlatması ve seçimde Donald Trump’a neden en iyi kendisinin karşı koyabileceğini sorması üzerine Biden, “Çünkü bu ülkede başladığım işi bitirmeye en ehil kişi benim” yanıtını verdi.

Oğlunun ne zaman öldüğünü hatırlamadığını söyleyen savcıya tepki gösterdi

ABD Başkanı, savcının raporda oğlu Beau Biden'ın ne zaman öldüğünü hatırlamadığını yazmasına, sert ve biraz da duygusal ifadelerle tepki gösterdi.

Biden, “"Bu soruyu sormaya nasıl cüret eder? Doğrusunu söylemek gerekirse bu soru sorulduğunda kendi kendime 'onları hiç ilgilendirmez' diye düşündüm. Her Anma Günü'nde aile ve dostlarının katıldığı bir törenle onu hatırlıyoruz” diyen Biden, açıklamasının bu anlarında yutkunup duraksadıktan sonra, “Bana kimsenin onun (oğlunun) ne zaman öldüğünü hatırlatmasına ihtiyacım yok” ifadelerini kullandı.

Irak Savaşı muharibi Beau Biden, beyin kanseriyle mücadele ettikten sonra 2015 yılında yani babası başkan yardımcısıyken hayatını kaybetmişti.

Mısır lideri El Sisi için yanlışlıkla “Meksika Cumhurbaşkanı” dedi

ABD Başkanı Biden basın toplantısının devamında Gazze’de ateşkes müzakerelerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi için yanlışlıkla “Meksika Cumhurbaşkanı” ifadesini kullandı.

Anketler ne diyor?

CNN’in geçen hafta sonuçlarını paylaştığı bir ankete göre, Demokratlar’ın yüzde 46’sı yaş konusunun Biden açısından siyasi bir zaaf olduğu görüşünde.

Ağustos ayında Associated Press’in bir anketine katılanların yüzde 77’si Biden’ın dört yıl daha başkan olarak etkin olamayacak kadar yaşlı olduğu görüşünü dile getirmişti.

Bu ankete katılan Cumhuriyetçiler’in yüzde 89’u Demokratlar’ın da yüzde 69’u Biden’ın yaşının bir sorun olduğu kanısında olduklarını söylemişti.

Trump da yaşı ve hafızasıyla ilgili eleştirilerle karşı karşıya

Özel yetkili savcının raporunda Biden’ın hafızasına ilişkin yorumların haberlere yansımasının ardından bazı Cumhuriyetçiler Joe Biden’ın başkanlığa uygun olmadığı görüşünü paylaştı.

2024 seçimlerinde Demokrat Biden’ın rakibi olması olası 77 yaşındaki Cumhuriyetçi Donald Trump da yaş ve hafızasıyla ilgili bazı eleştirilerle karşı karşıya.

Trump Ocak ayında seçim kampanyası etkinliğindeki bir konuşmasında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından olan eski BM Büyükelçisi Nikki Haley’yi eski Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Partili Nancy Pelosi ile karıştırmıştı.

Trump’ın destekçilerinin 2020 seçimi sonuçlarının onaylanacağı Kongre oturumunu bastığı 6 Ocak saldırısı gerçekleştiğinde Pelosi Temsilciler Meclisi Başkanı’ydı. Trump geçen ayki konuşmasında “Haley’nin Kongre’de güvenliği sağlamak için daha fazla şey yapmış olması gerektiğini” söylemişti.

Eski Başkan Donald Trump’ın da çok sayıda “çok gizli” belgeyi kurallara aykırı şekilde Beyaz Saray’dan çıkardığı belirlenmiş ancak Trump süreçte Adalet Bakanlığı yetkilileriyle işbirliği yapmayı reddetmiş ve 2022 Ağustos ayında Florida’daki konutunda yapılan aramada çok sayıda kutu içinde gizli belge ele geçirilmişti.

Savcının raporunda Biden’ın belge soruşturmasının Trump’ınkinden çok farklı olduğunun, Biden’ın belgeleri istendiğinde derhal teslim ettiği Trump’ınsa pek çok kez böyle bir talebi geri çevirdiği de vurgulandı.

AP’nin haberinin bir bölümünden yararlanılmıştır.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG