Erişilebilirlik

Başkan Adaylarından New York Saldırısına Farklı Yorumlar


New York’u hafta sonu hedef alan saldırılara Demokrat Partili aday Hillary Clinton, terör saldırılarını önleyecek online izleme sistemi kurma çağrısını yaparken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump göçmenlere karşı daha sert önlemler çağrısını yineledi.

Ülkenin ilk kadın başkanı olmaya aday Hillary Clinton, yeni bir istihbarat sistemini uygulamaya sokmak istiyor. Clinton, bu öneriyle ülkenin teknoloji merkezi Silikon Vadisi’ndeki uzmanların yardımıyla, saldırganların internetteki yazışmaları izlenerek, “terör saldırıları gerçekleşmeden önlem alınmasını” hedefliyor.

New York’ta konuşan Demokrat aday, “Korkmamalıyız ama tetikte olmalıyız, korkuyu değil çözümü tercih ediyoruz” dedi.

Fox televizyonuna konuşan Donald Trump, ülkeye göçmenlerin girişini zorlaştıran önlemler alınması çağrısını yineledi. Öte yandan New York’ta 29 kişinin yaralanmasına neden saldırının failinin 29 yaşındaki Afgan asıllı Amerikan vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Minnesota’daki alışveriş merkezinde 8 kişiyi bıçaklayan ve polisin vurarak etkisiz hale getirdiği saldırgan da Somali asıllı Amerikalı çıktı.

Trump, Clinton’u bu saldırganlar gibi yüzbinlercesini ülkeye girmesine izin vermek istemekle suçladı.

Emlak kralı Trump ayrıca, polisin bu tür kişilerin kimler olduğunu bildiğini ancak “ırksal ayrımcılık” yapmakla suçlanmaktan korktukları için bir şey yapmadıklarını da savundu.

Trump göçmenlikle ilgili daha sert önlemler çağrısının, son saldırıların ardından “bir gecede gelişmiş bir olay olmadığını, bu olayların yaşanacağını bildiğini” söyledi.

Daha sert önlemler çağrısı Clinton’dan da geldi ancak Demokrat aday, ülkenin teröristleri devre dışı bırakacak donanıma sahip olduğunu savundu.

“Bunu değerlerimizle uyum içinde, iyi istihbarat ve güvenlik güçlerimizle yapabiliriz.”

Clinton, Trump’ın göçmenlik karşıtı tutumunun, terör örgütlerine yeni eleman sağlamak için kullanıldığını savunuyor.

Cumhuriyetçi aday Twitter hesabında, “Obama yönetiminde Amerikalılar, ülke dışında zaferler kazanmaktan çok kendi topraklarında saldırıya uğradı. Bu oyunu değiştirme zamanı” dedi.

Clinton, Trump’un bu açıklamasının da “tıpkı daha öncekiler gibi” gerçeklere dayanmadığını söyledi, rakibini demagoji yapmakla suçladı.

Trump, Cumartesi gecesi New York’u hedef alan saldırıyla ilgili ayrıntılar henüz ortaya çıkmamışken yaptığı açıklamalarında ne kadar haklı olduğunun ortaya çıktığını savundu.

Cumhuriyetçi aday, “Söylediklerimin tamamı doğruydu. Bence ben haberci olmalıyım, çünkü haberi olmadan haber veriyorum” dedi.

New York saldırısının ardından Hillary Clinton da olayı “bombalı saldırı” olarak nitelemişti. Ama yine de Trump’ın açıklamalarını “Sonuca varmadan bilgi almak ve beklemek daha akıllıca” sözleriyle tepki gösterdi.

Bu arada son kamuoyu yoklamalarında iki aday arasında geçtiğimiz haftalarda kapanan fark yine açılmaya başladı. New York Times anketine göre Hillary Clinton 44’e 42 yarışı önde götürüyor.

İki adayın 26 Eylül’deki açık oturumda ilk kez karşı karşıya gelmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG