Erişilebilirlik

Başkan Adayları Ticaret Anlaşmaları Konusunda Hemfikir


Başkan Adayları Ticaret Anlaşmaları Konusunda Hemfikir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Cumhuriyetçi aday Donald Trump ilk açık oturumda “Ticaret anlaşmalarımızı yeniden müzakere etmeliyiz. İşlerimizi elimizden alıyorlar, teşvik primi veriyorlar. Bizim yapmadığımız şeyleri yapıyorlar” diyerek, Çin ve Meksika’nın Amerika’nın cömertliğini sömürdüğünü ve Amerikalılar’ın işlerini çaldığını öne sürmüştü.

Donald Trump, 1994 tarihli Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması NAFTA’nın bugüne kadar onaylanmış en kötü anlaşma olduğunu söylüyor. Trump, Demokrat aday Hillary Clinton’ın bir zamanlar “ticaret anlaşmalarının altın standardı” olarak tanımladığı Trans Pasifik Ortaklığı TPP’yi de bozacağı sözü veriyor.

Clinton kendini “Aslında ben iyi bir anlaşma olacağını umduğumu söylemiştim. Ama müzakerelerin bir parçası değildim ve iyi olmadığı sonucuna da vardım” diyerek savunuyor.

Trans Pasifik Ortaklığı, dünyanın en büyük serbest ticaret bölgelerinden birini oluşturacak. Tüm dünyanın gayrı safi hasılasının yüzde 40’ını oluşturan 12 Pasifik ülkesini kapsayacak. Amerikan Sendikalar Federasyonu Başkanı Richard Trumka, TPP’nin ticaret değil fason işçilik anlaşması olduğunu savunuyor. Trumla, ticaretin iş kayıplarında nispeten küçük bir neden olduğunu, gelişmiş ekonomilerde iş kayıplarının kaynağının ticaret değil teknolojik ilerlemeler ve buluşlar olduğunu söylüyor.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ise bu kadar korumacı politikaların herkesin zararına olduğunu belirtiyor.

Küresel ticaret ile ilgili korkular, Çin’in 2000 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne girişiyle daha da arttı. O günden bu yana da Çin mallarının yaygınlaşması, Amerikan imalat sanayinde 5 milyon kişinin işini kaybetmesinin nedeni olarak görüldü. Amerika işlerini kaybedenlere yardım etmediği sürece de serbest ticaret karşıtlığı sürebilir.

Ancak ticaret sıfır toplamlı bir oyun değil. Amerikan otomotiv sanayi, Japon araba markalarıyla daha da ciddi bir rekabetle karşı karşıya kalacak. Bununla birlikte Amerikalı çiftçilerin, Pasifik kıyısı ülkeleriyle gümrük vergilerinin azalması sayesinde gıda ihracatlarının 5 milyar dolar artacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG